Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Φακές σαλάτα με λαχανικά, πορτοκάλι και φρέσκο δυόσμο - Lentil salad with veggies, orange and fresh peppermint - Chez Jeanne


Υλικά για μια μεγάλη σαλάτα

1 φλιτζάνι φακές
1 πιπεριά πράσινη
1 πιπεριά κόκκινη
1 καρότο
1 φρέσκο κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1/3 κουταλάκι κύμινο προαιρετικά
1/3 κουταλάκι κόλιανδρο ξερό προαιρετικά
2 κουταλιές δυόσμο ψιλοκομμένο
1 πορτοκάλι
1 κουταλιά ξύδι
λίγο λεμόνι
3 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι- πιπέρι

για τις πίτες προαιρετικά

1 φλιτζάνι αλεύρι
νερό όσο πάρει
αλάτι - πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις φακές από τυχόν βρωμιές ή πέτρες. Ξεπλένουμε καλά και βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι με νερό. Μόλις πάρουν βράση στραγγίζουμε, ξεπλένουμε και ξαναβράζουμε σε νερό για 20 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Ανάλογα με τις φακές θα δούμε πόσο χρόνο θα χρειαστούν, κι ανάλογα με το πόσο μαγειρεμένες μας αρέσουν. Για σαλάτα τις θέλουμε να κρατάνε να μην είναι λασπωμένες.
Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ, ρίχνουμε αλατοπίπερο, προσθέτουμε νερό λίγο λίγο μέχρι να σχηματίσουμε μια ζύμη ομοιόμορφη και σφιχτή. Αφήνουμε 30 λεπτά τη ζύμη να ξεκουραστεί σκεπασμένη. Την ανοίγουμε με τον πλάστη όσο πιο λεπτή μπορούμε, κόβουμε σε τρίγωνα ή σε ότι σχήμα προτιμούμε και τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο που να τις καλύπτει σε δυνατή προς μέτρια φωτιά 1 λεπτό περίπου από κάθε πλευρά. Μέχρι να ροδίσουν και να είναι τραγανές. Ψήνονται πολύ γρήγορα οπότε τις προσέχουμε διαρκώς. Αφαιρούμε σε απορροφητικό χαρτί.
Πλένουμε όλα τα υπόλοιπα λαχανικά, τα ψιλοκόβουμε, ανακατεύουμε και χτυπάμε μια ελαφριά βινεγκρέτ μέσα σε ένα βάζο ή ένα σέικερ, το λάδι, το ξύδι, το λεμόνι, το σκόρδο ψιλοκομμένο. αλάτι, πιπέρι και το κύμινο με τον κόλιανδρο. Καθαρίζουμε τη φλούδα πορτοκαλιού, και αφαιρούμε φιλέτα πορτοκαλιού παίρνοντας μόνο τη σάρκα του πορτοκαλιού και όχι τα λευκά σημεία του που πικρίζουν. Περιχύνουμε τη σαλάτα, προσθέτουμε τον δυόσμο ψιλοκομμένο, τα φιλέτα πορτοκαλιού, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε με τις πίτες.

Αυτή η σαλάτα αποτελεί ένα γεύμα χορταστικό από μόνη της αλλά θα μπορούσε να είναι συνοδευτικό σε ένα κοτόπουλο ή ιδανικά σε ψάρι όπως σε ένα ψητό σολωμό.

Καλή απόλαυση!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου