Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Κριθαρότο με καλαμαράκια, κολοκυθάκια, πράσα και βασιλικό - 'Orzo-tto' with kalamari, zucchini, leeks and basil - Chez Jeanne


Υλικά για 4 άτομα

400γρ κριθαράκι
1 μεγάλο πράσο
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
2 κολοκυθάκια
200γρ καλαμάρια
15 φύλλα πλατύφυλλο βασιλικό
100ml λευκό κρασί
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά βούτυρο

Σπιτικός ζωμός λαχανικών

2 λίτρα νερό
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2 καρότα
1 πράσο το πράσινο μέρος
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 φύλλο δάφνη
5-6 κόκκους μπαχάρι
1 κουταλιά κόκκους κόλιανδρο
1 κουταλιά θυμάρι
1 κλωνάρι σέλινο
1 κουταλάκι μαραθόσπορο

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά και χοντροκόβουμε όλα τα λαχανικά του ζωμού. Ιδρώνουμε στο λάδι ελαφρώς τα λαχανικά μέχρι να γυαλίσουν. Ρίχνουμε το νερό και τα μπαχαρικά και αφήνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για μισή ώρα. Προσοχή να μην βράζει. Στραγγίζουμε και τον έχουμε έτοιμο για το κριθαρότο.
Πλένουμε σχολαστικά τα καλαμάρια, αφαιρούμε τα εντόσθια, την άμμο και τις ακαθαρσίες. Τα κόβουμε σε ροδέλες. Κρατάμε τα πλοκάμια. Πλένουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το πράσο. Κόβουμε σε κύβους τα κολοκυθάκια. Σε ένα βαθύ τηγάνι ή μια κατσαρόλα χαμηλή, ρίχνουμε το λάδι και ιδρώνουμε καλά σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι με το πράσο ψιλοκομμένα. Μόλις γίνει διάφανο το κρεμμύδι, ρίχνουμε και τα κολοκυθάκια και μαγειρεύουμε με το λάδι για μερικά λεπτά. Προσθέτουμε και τα καλαμάρια και μαγειρεύουμε κι αυτά μερικά λεπτά. Προσθέτουμε το κριθαράκι και το θωρακίζουμε κι αυτό στο λάδι. Ρίχνουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο και το σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε  μερικά λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε δυο κουταλιές από το ζωμό. Ανακατεύουμε συνεχώς κατά προτίμηση με ξύλινη κουτάλα. Μόλις στεγνώσει προσθέτουμε άλλες δυο κουταλιές ζωμό και ανακατεύουμε.Αλατίζουμε. Συνεχίζουμε τη διαδικασία αυτή σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαγειρευτεί το κριθαράκι και να δέσει. Όταν είναι έτοιμο αφήνουμε λίγα υγρά μέσα γιατί μέχρι να σερβίρουμε θα τα πιει και θα είναι στεγνό. Προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε να λιώσει και τέλος, τον βασιλικό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Αλατίζουμε και αλευρώνουμε καλά τα πλοκάμια. Τα τηγανίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά. Σερβίρουμε με το κριθαρότο για ομορφιά αλλά και έξτρα γεύση και υφή.

Σερβίρουμε αμέσως με σαλάτα πράσινη ή και μια σαλάτα με ρόκα.

Πρόταση ποτού

Λευκό κρασί

Ασύρτικο
Pinot Grigio
Muscadet
Grenache blanc



Καλή απόλαυση!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου