Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Τάρτα με κολοκυθάκια, πατάτες και λαχανικά χωρίς ζύμη - Doughfree tart with potatoes, zucchini and veggies - Chez Jeanne


Υλικά για 5-6 άτομα

8 - 10 πατάτες
5 κολοκύθια
4 καρότα
2 κρεμμύδι
1 πράσο
1/3 ματσάκι μαϊντανό
1 κουταλάκι θυμάρι ξερό ή 1 κουταλιά φρέσκο
4 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι

για τη σάλτσα mornay

2 κουταλιές γεμάτες αλεύρι
2 κουταλιές γεμάτες βούτυρο
500ml γάλα
1 αυγό
1/2 κουταλάκι κοφτό μοσχοκάρυδο
200γρ γραβιέρα τριμμένη ή μοτσαρέλα

Σουσάμι για το πασπάλισμα προαιρετικά

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά όλα τα λαχανικά. Κόβουμε τα κολοκυθάκια και τις πατάτες σε πάρα πολύ λεπτές ροδέλες. Όσο πιο λεπτές μπορούμε. Σε μια ταρτιέρα ή σε μια φόρμα ή ταψί γύρω στα 25εκ αφού το βουτυρώσουμε ή λαδώσουμε καλά, απλώνουμε τις πατάτες να καλύψουμε καλά χωρίς κενά τον πάτο της φόρμας και αλατίζουμε καλά. Αλατίζουμε τα κολοκυθάκια, κρατάμε ένα κολοκυθάκι  για τη γέμιση και τα στρώνουμε γύρω γύρω στη όρθια.
Κόβουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και το κολοκύθι που κρατήσαμε σε ίσα μικρά καρέ. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ιδρώνουμε πολύ καλά τα κρεμμύδια, το καρότα και το πράσο μέχρι να μαλακώσουν σε μέτρια φωτιά και λίγο αλατισμένα. Προσθέτουμε και το κολοκύθι και σοτάρουμε για μερικά λεπτά. Συμπληρώνουμε τα υπόλοιπα υλικά ψιλοκομμένα. Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα και το στρώνουμε επάνω από τις πατάτες και τα κολοκυθάκια σε ροδέλες να καλύπτουν τα τοιχώματα δίνοντας το σχήμα της τάρτας.
Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα για μερικά 2-3 λεπτά να μαγειρευτεί το αλεύρι. Προσθέτουμε το γάλα σιγά σιγά ανακατεύοντας διαρκώς.Ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο. Αφήνουμε να μαγειρευτεί μέχρι να δέσει σε μια ελαφρώς πηχτή κρέμα. Τραβάμε από τη φωτιά, αφήνουμε μερικά λεπτά και ρίχνουμε το τριμμένο τυρί, κρατάμε λίγο για να πασπαλίσουμε την επιφάνειας της τάρτας πριν ψηθεί , ανακατεύουμε να λιώσει και τέλος, το αυγό και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα μην  κόψει. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς. Περιχύνουμε τα λαχανικά, πασπαλίζουμε με σουσάμι και λίγο τυρί και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει στους 170c. Προσοχή για να ψηθούν οι πατάτες πρέπει να είναι πολύ λεπτοκομμένες, όπως και τα κολοκυθάκια!

Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να πέσει λίγο η θερμοκρασία και σερβίρουμε με μια πράσινη σαλάτα για κυρίως ή για ορεκτικό.


Καλή απόλαυση!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου