Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Πικάντικο τσάτνει με βερύκοκο, ροδάκινο και καρότο - Spicy apricot, peach and carrot chutney - Chez Jeanne




Υλικά

500γρ βερύκοκα
500γρ ροδάκινα
4 καρότα
1 κουταλιά κόλιανδρο ξερό
50γρ τζίντζερ φρέσκο ψιλοκομμένο ή 1 κουταλάκι ξερό
1 σκελίδα σκόρδο
2 φρέσκα κρεμμύδια το λευκό μέρος μόνο
1 κουταλάκι κοφτό πιπέρι καγιέν προαιρετικά ή 2 πιπεριές τσίλι ψιλοκομμένες
1 κουταλιά χοντροσπασμένοι κόκκοι μαύρου πιπεριού
1 κουταλάκι κοφτό αλάτι
400γρ μηλόξυδο
450γρ καστανή ζάχαρη

Εκτέλεση

Πλένουμε πολύ καλά τα φρούτα, και τα κόβουμε σε ίσα καρέ. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε καρέ πάλι τα καρότα. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, μόνο το λευκό μέρος και το σκόρδο. Τρίβουμε σε τρίφτη το τζίντζερ. Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το ξύδι, το τζίντζερ, τις τσίλι ψιλοκομμένες, τα καρότα, το αλάτι, το σκόρδο και τα κρεμμυδάκια και αφήνουμε να σιγοβράσουν για δέκα λεπτά. Τέλος, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας στην αρχή καλά για να διαλυθεί ή ζάχαρη και μετά ανά διαστήματα. Θα χρειαστεί περίπου 20 λεπτά. Με μια κουτάλα ξύλινη χωρίζουμε στη μέση το μείγμα στον πάτο της κατσαρόλας αν αυτό χωρίζεται τότε το τσάτνει έχει δέσει και είναι έτοιμο.


Πλένουμε πολύ καλά γυάλινα βάζα με μεταλλικό καπάκι και τα τοποθετούμε είτε σε φούρνο στους 150 βαθμούς για δέκα λεπτά ή σε κατσαρόλα με νερό που βράζει. Στεγνώνουμε καλά με καθαρές πετσέτες και συντηρούμε το τσάτνει για πάρα πολύ καιρό.
Συνδυάζεται τέλεια με κρεατικά, ψαρικά, θαλασσινά αλλά και με τυριά και αλλαντικά σε πλατώ με κράκερς, κριτσίνια κλπ.



Καλή απόλαυση!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου