Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

Μοσχαράκι με φρέσκια σάλτσα ντομάτας, βασιλικό και πατάτες ''τηγανητές'' φούρνου - Slow cooked veal in fresh tomato sauce with basil and oven baked ''fries'' - Chez Jeanne


Υλικά για 4 άτομα

 για το κρέας

600γρ ποντίκι ή σπάλα μοσχαρίσια
1 πράσο
1 καρότο
1 κλωνάρι σέλινο
2 φύλλα δάφνης
1 σκελίδα σκόρδο
10 κόκκους μπαχάρι
10 κόκκους πιπέρι

για τη σάλτσα 

4 ντομάτες
μια κουταλιά πελτέ
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
10 φύλλα βασιλικού πλατύφυλλου
3 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι

Για τις πατάτες

8 πατάτες μέτριες
4 - 5 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλάκι θυμάρι αποξηραμένο
1 λεμόνι το χυμό του
αλάτι - πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά όλα τα λαχανικά. Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι, το σέλινο και το καρότο για το κρέας. Κόβουμε το κρέας σε ίσες μερίδες για 4 άτομα. Δίνουμε χρώμα στο κρέας μετά προσθέτουμε τα λαχανικά και συμπληρώνουμε με νερό μέχρι να καλυφθεί καλά το κρέας και δυο δάχτυλα παραπάνω. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά για το κρέας και σιγομαγειρεύουμε ξαφρίζοντας τα πρώτα λεπτά του μαγειρέματος. Όταν το κρέας είναι έτοιμο και έχει μαλακώσει αλλά να μην διαλύεται, ετοιμάζουμε τη σάλτσα.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Το ιδρώνουμε καλά μέχρι να γιαλύσει και να μαλακώσει σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε το πελτέ και σοτάρουμε για λίγο. Προσθέτουμε το κρέας, το σκόρδο ψιλοκομμένο και τις ντομάτες τριμμένες. Προσθέτουμε περίπου 100ml από το ζωμό* που μαγειρεύτηκε το κρέας και μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αλατοπιπερώνουμε τα τελευταία λεπτά, και μόλις αποσύρουμε από τη φωτιά ρίχνουμε τον βασιλικό.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε στικς, κυδωνάτες ή ροδέλα ότι μας αρέσει απλά να είναι σε ίσα μεγέθη. Τις απλώνουμε σε ταψί με λαδόκολλα, αλατοπιπερώνουμε καλά, λαδώνουμε πολύ καλά και ρίχνουμε το θυμάρι. Ψήνουμε στους 180c στον αέρα μέχρι να είναι τραγανές απέξω και μαλακές μέσα.
Συνοδεύουμε με το κρέας, πράσινη σαλάτα και κόκκινο κρασί !

 *Τον ζωμό που απομένει τον στραγγίζουμε και τον κρατάμε στο ψυγείο μια δυό μέρες και το χρησιμοποιούμε σε άλλη συνταγή ή στην κατάψυξη για ένα μήνα περίπου. Επίσης μπορούμε να το δέσουμε με ρου, αλεύρι και βούτυρο σε ίσες ποσότητες και να το χρησιμοποιήσουμε για σάλτσα

Επιλογή ποτού

Κόκκινο κρασί

Ξινόμαυρο Νάουσας
Ραψάνη
Bourgogne

Chianti


Καλή απόλαυση!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου