Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

Γλασαρισμένες μελιτζάνες με σάλτσα τεριάκι, σουσάμι και ρύζι μπασμάτι - Teriyaki glazed aubergines with sesame oil, seeds and basmati rice - Chez Jeanne


Υλικά για 4 άτομα

4 μελιτζάνες
400γρ ρύζι μπασμάτι
750ml νερό
1 κομμάτι τζίντζερ φρέσκο περίπου 3εκX3εκ ή μισό κουταλάκι αποξηραμένο
1 πιπεριά κόκκινη
1 πιπεριά πράσινη
1 κρεμμύδι ξερό
1 λάιμ το χυμό και το ξύσμα του
1 σκελίδα σκόρδο
50ml σάλτσα τεριάκι
50ml σάλτσα σόγιας low sodium κατά προτίμηση
4 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές σουσάμι
1 κουταλιά σησαμέλαιο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
αλάτι - πιπέρι

 Προαιρετικά
 1 κουταλιά μέλι αν η σάλτσα τεριάκι δεν είναι πολύ γλυκιά

Εκτέλεση

Ξεπλένουμε καλά το ρύζι και το στραγγίζουμε. Ρίχνουμε το νερό και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το ρύζι, το τζίντζερ τριμμένο, αλάτι και πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μόλις απορροφήσει όλο το νερό του προσθέτουμε το ξύσμα λάιμ το χυμό του και τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα. σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε δέκα λεπτά εκτός φωτιάς.

Πλένουμε καλά όλα τα λαχανικά. Τις μελιτζάνες τις καθαρίζουμε με τον αποφλοιωτή ή με το μαχαίρι από τη φλούδα αφήνοντας λίγη μόνο δημιουργώντας ρίγες. Τις κόβουμε στη μέση κατά πλάτος και μετά στη μέση κατά μήκος, κόβοντας σε 3-4 στικς κάθε πλευρά ανάλογα το μέγεθος. θέλουμε στικς πλάτους 1 εκατοστού περίπου και μήκους 3 εκατοστά. Όσοι αποφεύγουν τη λεπτομέρεια απλά να κόψουν σε ίσα μεγέθη τη μελιτζάνα και τα στικς να είναι λεπτά για να μαγειρευτούν.
 Σε γουόκ ή σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε πολύ καλά τις μελιτζάνες να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. Κόβουμε  το κρεμμύδι στη μέση κατά μήκος και έπειτα στα 4. Προσθέτουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας διαρκώς. Κόβουμε τις πιπεριές σε στικς ίδια με τις μελιτζάνες και σοτάρουμε. Τέλος προσθέτουμε το σκόρδο κομμένο σε ροδέλες. Σβήνουμε με τη σάλτσα τεριάκι και τη σάλτσα σόγιας αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς γιατί η σόγια είναι αλμυρή. Καπακώνουμε και σιγομαγειρεύουμε για μερικά λεπτά. Αφαιρούμε το καπάκι μόλις μαλακώσουν τα λαχανικά ελαφρώς και προσθέτουμε το σουσάμι με το σησαμέλαιο. Μαγειρεύουμε τα τελευταία λεπτά για να γλασάρει η σάλτσα. Αν η τεριάκι δεν είναι αρκετά γλυκιά προσθέτουμε μια κουταλιά μέλι και γλασάρουμε.
Σερβίρουμε το ρύζι με τις μελιτζάνες και απολαμβάνουμε!

Καλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου