Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Γλυκοκαυτερές καραμελωμένες φτερούγες με τραγανές πατάτες φούρνου - Sticky sweet chili chicken wings with soya sauce, sesame oil and seeds with crunchy potatoes - C. J.

Υλικά για 4-5 άτομα

για το κοτόπουλο

1 κιλό φτερούγες
30γρ φρέσκο τζίντζερ
ή 1 κουταλάκι ξερό
1 κουταλιά κόλιανδρο ξερό
150ml σάλτσα σόγιας
4 κουταλιές σησαμέλαιο
2 σκελίδες σκόρδο
2 λάιμ το χυμό τους ή 1 λεμόνι
50γρ σουσάμι
150gr sweet chili sauce
αλάτι πιπέρι
4 κουταλιές ελαιόλαδο

Προαιρετικά για το σερβίρισμα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
κόλιανδρο φρέσκο ή μαϊντανό

για τις πατάτες

10 πατάτες
5 κουταλιές ελαιόλαδο
χυμό από δύο λεμόνια
αλάτι- πιπέρι

Προαιρετικά
φρέσκια ρίγανη ή θυμάρι

Εκτέλεση

Πλένουμε και καθαρίζουμε τις φτερούγες από τα περιττά άκρα τους και τυχόν φτερά. Τις στεγνώνουμε καλά. Σε ένα ταψί ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά, το τζίντζερ τριμμένο και το σκόρδο ψιλοκομμένα.Τη σάλτσα sweet chili και το αλάτι τα κρατάμε στην άκρη για την ώρα του ψησίματος. Τοποθετούμε στη μαρινάδα μας τις φτερούγες και τις σκεπάζουμε με μεμβράνη. Βάζουμε στο ψυγείο για 6 με 12 ώρες ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τις πατάτες. Κόβουμε κυδωνάτες ή ροδέλες και περιχύνουμε όλα τα υλικά τους. Ανακατεύουμε καλά και ψήνουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί στους 180c σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές.

Όταν οι φτερούγες είναι έτοιμες για μαγείρεμα βάζουμε σε ένα ταψί αντικολλητικό χαρτί, τις απλώνουμε, αλατίζουμε και σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο. Βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200c για 20 λεπτά και μετά χαμηλώνουμε στους 180c. Αφήνουμε άλλα δέκα λεπτά, ξεσκεπάζουμε και με ένα πινέλο ανά 10 λεπτά αλείφουμε τις φτερούγες με τη sweet chili να
καραμελώσουν. Αφήνουμε μισή ώρα μέχρι να καραμελώσουν και να ξεκοκαλίζονται εύκολα. Συνολικά θα χρειαστούν περίπου μια ώρα ψήσιμο αλλά το προσαρμόζουμε ανάλογα την περίπτωση.

Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή κόλιανδρο και φρέσκο κρεμμυδάκι, πατάτες, σαλάτα και παγωμένες μπύρες!

Καλή απόλαυση!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου