Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

Κοτόπουλο κάρυ με ρύζι τζασμίν και λαχανικά - Chicken curry with jasmine rice and veggies



Για 4 μερίδες

2 φιλέτα στήθος κοτόπουλου
200ml γάλα καρύδας
100ml κρέμα καρύδας
1 κόκκινη πιπεριά
1 πράσινη πιπεριά
5-6 μανιτάρια λευκά
2 κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
8-10 μπουκετάκια μπρόκολο
1 κουταλάκι του γλυκού curry Madras
1/2 κουταλάκι τσίλι κατά βούληση ή 1 -2 πιπεράκια τσίλι
1 λάιμ
1 κομμάτι τζίντζερ φρέσκο περίπου 20γρ
3 κουταλιές ελαιόλαδο ή 2 κουταλιές λάδι καρύδας
αλάτι πιπέρι


για το ρύζι

400γρ ρύζι τζασμίν
750γρ νερό
1 φύλλο δάφνης 1/2 λάιμ
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουταλάκι κοφτό κουρκουμά
1 κομμάτι τζίντζερ περίπου 20γρ
1 κουταλιά ελαιόλαδο ή 1 κουταλιά λάδι καρύδας
αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και κόβουμε σε λωρίδες περίπου ίδιου μεγέθους όλα τα λαχανικά. Αλατοπιπερώνουμε το φιλέτο κοτόπουλου και σε ένα βαθύ τηγάνι με το ελαιόλαδο ή το λάδι καρύδας το δίνουμε χρώμα από όλες τις πλευρές. Το αφαιρούμε και ιδρώνουμε καλά σε μέτρια φωτιά τα κρεμμύδια, το σκόρδο λίγο αλάτι, έπειτα τα μανιτάρια και τέλος τις πιπεριές. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το τζίντζερ και μετά από λίγα λεπτά το γάλα και την κρέμα καρύδας. Προσθέτουμε και το φιλέτο κοτόπουλου και μαγειρεύουμε για περίπου 10-12 λεπτά σε μέτρια φωτιά ανάλογα με το πάχος του κοτόπουλου, να ψηθεί στο πιο χοντρό του σημείο αλλά να μη στεγνώσει. Για πιο γρήγορο αποτέλεσμα κόβουμε το κοτόπουλο σε φιλέτα ίσου μεγέθους, 2 εκ. περίπου, και σοτάρουμε στην αρχή ακολουθώντας την ίδια διαδικασία και μαγειρεύουμε με την κρέμα και το γάλα καρύδας για 5 λεπτά. 3 λεπτά πριν το τέλος προσθέτουμε και το μπρόκολο. Τελειώνουμε με το λάιμ, διορθώνουμε το αλάτι προσθέτοντας λίγο αν χρειαστεί και πιπέρι.
Για το ρύζι σε ένα κατσαρολάκι βάλτε το λάδι και γυαλίστε λίγο το σκόρδο και το ρύζι, το οποίο το έχουμε ξεπλύνει πολύ καλά και αφήσει να στραγγίσει πολύ καλά. Ρίχνουμε το νερό ζεστό και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Όταν το νερό πάρει βράση χαμηλώνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και σκεπάζουμε. Μόλις το νερό απορροφηθεί τραβάμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε για 10 λεπτά με καθαρή πετσέτα.
Σερβίρουμε το ρύζι με το κάρυ και το κοτόπουλο κομμένο σε φιλετάκια, συμπληρώνουμε κατά βούληση τσίλι, κολοκυθόσπορο ή λιναρόσπορο, γιαούρτι και δυόσμο ή μαϊντανό.

Καλή απόλαυση!

Chicken curry with jasmine rice and veggies


For four portions

2 chicken breasts, 200ml coconut milk, 100ml coconut cream, 1 lime, 2 onions, 2 cloves garlic, 1 red pepper, 1 green pepper, 5-6 white mushrooms, 1 teaspoon Madras curry, 1/2 teaspoon grounded chili or 1-2 chili peppers, 8-10 little branches of broccoli, 20gr of fresh ginger, 3 tablespoons olive oil or 2 tablespoons coconut oil, salt and pepper

for the rice

400gr jasmine rice, 750ml water, 1/2 lime, 1 clove garlic, 1 bay leaf, 20gr ginger, 1 teaspoon grounded turmeric, 1 tablespoon olive oil or coconut oil, salt and pepper

Wash, clean and cut in same sized sticks all the veggies. Put salt and pepper on the chicken. In a deep pan add olive or coconut oil and sear chicken from all sides. Set chicken aside. Sweat down onions, garlic, then mushrooms and peppers. Add ginger and spices. Put chicken and add coconut cream and milk. Cook 10-12 minutes until the chicken is cooked all the way. For a quicker way cut small fillets 2 cm of the chicken and saute them in the beginning of the cooking following the same steps of the recipe and cook in the end for 5 minutes with the milk and cream. 2-3 minutes before the end add broccoli. Finally add lime, salt if needed and pepper.
For the rice in a pot add some olive or coconut oil and put the garlic and rice and heat for a few minutes. Add all the other ingredients and water, salt and pepper. When water starts boiling, turn to medium heat. When the water is reduced totally, set aside and cover with a clean towel for 10 minutes.
Serve rice and curry by cutting chicken in fillets, and garnish willingly with mint, parsley, pumpkin or flax seeds or yogurt. And extra chili for the spicy lovers.

Enjoy!


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου