Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Σούπα σελινόριζας με μαύρη τρούφα κρουτόν παρμεζάνας ή με λουκάνικο χοιρινό μαγειρεμένο σε κόκκινο κρασί;

Celeriac root soup with black truffle, parmesan croutons or pork sausage cooked in red wine

Σούπα σελινόριζας με μαύρη τρούφα και κρουτόν παρμεζάνας
Celeriac root soup with black truffle and parmesan croutons
Σούπα σελινόριζας με μαύρη τρούφα και χοιρινό λουκάνικο μαγειρεμένο σε κόκκινο κρασί
celeriac root soup with black truffle and porc sausage cooked in red wine

4 μερίδες

500γρ σελινόριζα, 3 μεσσαίες πατάτες, 1 πράσο το λευκό μέρος, 2 καρότα, 1 φύλλο δάφνης, 2 σκελίδες σκόρδο, 1 κρεμμύδι, 1 φύλλο δάφνης, 3 κουταλιές ελαιόλαδο, 20γρ βούτυρο, 50ml  κρέμα γάλακτος, 1/3 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο, αλάτι τρούφας ή λάδι τρούφας περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού, αλάτι και μαύρο πιπέρι

για τα κρουτόν
200γρ πούδρα παρμεζάνας, και 8 φέτες ψωμιού τύπου μπαγκέτας
για τα λουκάνικα
4 λουκάνικα και 500ml κόκκινο κρασί

Εκτέλεση
 Καθαρίζουμε καλά όλα τα λαχανικά και σoτάρουμε το κρεμμύδι το πράσο και τις σκελίδες σκόρδου σε τρεις κουταλιές ελαιόλαδο. Ρίχνουμε χοντροκομμένα τα υπόλοιπα λαχανικά, το φύλλο δάφνης και το μοσχοκάρυδο, και σοτάρουμε για λίγα λεπτά. Σκεπάζουμε με νερό και αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσουν τελείως. Αλατοπιπερώνουμε. Με το μίξερ χειρός χτυπάμε τη σούπα μέχρι να γίνει κρεμμώδης με το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος. Αν χρησιμοποιήσουμε αλάτι τρούφας συμπληρώνουμε το αλάτι τρούφας σε μικρή ποσότητα και συμπληρώνουμε με το συμβατικό αλάτι για να μην σκεπάσουμε τελείως τις γεύσεις της σούπας. Αν χρησιμοποιήσουμε λάδι τρούφας προσθέτουμε λίγο όταν την χτυπάμε και λίγο στο σερβίρισμα στο πιάτο. Η ποσότητα εξαρτάται από το πόσο δυνατό είναι το άρωμα του λαδιού.

Για τα κρουτόν

Ψήνουμε τις φέτες ψωμιού στο φούρνο με λιγο ελαιόλαδο μέχρι να φρυγανιστούν ή σε μια φρυγανιέρα και σε ένα τηγάνι αντικολλητικό ρίχνουμε την παρμεζάνα σε μερίδες όσες οι φέτες ψωμιού και στο σχήμα της φέτας του ψωμιού. Αφήνουμε να λιώσει καλά και τοποθετούμε τις φέτες από πάνω. Με τη βοήθεια ενός μαχαιριού ή μιας σπάτουλας αφαιρούμε τις φέτες από το τηγάνι. 

Για τα λουκάνικα

Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε ολόκληρα τα λουκάνικα μέχρι να πάρουν χρώμα και καλύπτουμε με το κρασί. Αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι να εξατμιστεί το κρασί. Αν δεν καλύπτονται τελείως με το κρασί τα γυρνάμε ανά διαστήματα ή προσθέτουμε λίγο κρασί ακόμα.

Σερβίρουμε τη σούπα με το λουκάνικο, τα κρουτόν, μουστάρδα Dijon, πράσινη σαλάτα και χωριάτικο ψωμί.

Ιδανικά τη συνόδεψα με ένα κόκκινο κρασί Côtes du Rhône που χρησιμοποίησα και στο μαγείρεμα των λουκάνικων ή μπορούμε κάλλιστα να χρησιμοποιήσουμε ένα Νάουσα ή ένα Ξινόμαυρο ή ένα Ραψάνη

Καλή όρεξη!


4 portions

soup ingredients:
500gr celeriac root, 3 medium potatoes, 1 leek the white part, 2 carrots, 1 bay leaf, 2 garlic cloves, 1 onion, 3 tablespoons olive oil, 20gr butter, 50ml heavy cream, 1/3 teaspoon grounded nutmeg, truffle salt or 1 tea spoon black truffle oil, salt and black pepper
for the croutons:
200gr parmesan powder, 8 slices of bread like baguette

for the sausage 
4 porc sausages, 500ml red wine

Cooking
Clean well all the veggies, saute in olive oil leeks, onion, garlic and then add all the other veggies and spices.  Saute everything for a few minutes and then add water to cover the veggies and let them cook till tender. Add butter, salt and pepper and mix everything untill creamy texture by adding the heavy cream too. If you use black truffle oil add some while mixing the soup and a little bit for the serving. The quantity depends on how strong the flavour is. I prefer truffle salt or brisures of truffles that i add in the end of the cooking. 
For the croutons, in a non stick pan add some parmesan in the shape of the bread slice, let it melt, toast the slices of bread in the oven with a little bit of olive oil or in a toaster  and put it over the melting parmesan. Parmesan will stick on bread and with the help of a butter knife or a spatula you can take them off the pan easily. 
For the sausage, in a pan saute whole sausages untill they get some colour, and cover them with red wine let them cook until the wine reduces. 

Serve soup with croutons some truffle oil or salt and the sausages with Dijon mustard, country bread and a green salad.

Enjoy!

I pair this meal with a nice Côtes du Rhône wine, that i also use for the sausages!  

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου