Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Βραζιλία-Frango churrasco -ψητό κοτόπουλο με σκόρδο,λεμόνι και σάλτσα πίρι-πίρι

Frango churrasco -βραζιλιάνικο ψητό κοτόπουλο με σκόρδο,λεμόνι και σάλτσα πίρι-πίρι
 All rights reserved to their respective owners

Yλικά:
900γρ μπούτια κοτόπουλο φιλεταρισμένα με την πέτσα
2 λεμόνια χυμός και ξύσμα
1 κουταλιά πάπρικα γλυκιά 
1 κουταλιά σάλτσα πίρι - πίρι*
 2 κουταλιές μαύρη ζάχαρη μαλακή
 3 σκελίδες σκόρδο - 3 κουταλιές ελαιόλαδο 
1 κουταλιά ψιλοκομμένο κόλιανδρο ή μαϊντανό

Σάλτσα πίρι-πίρι

 4 πιπεριές τσίλι 
3 σκελίδες σκόρδο 
1/2 πολύ ψιλοκομμένο κρεμμύδι 
1 λεμόνι  
1 κουταλιά Worcestershire sauce(προαιρετικά) 
2 κουταλές ξύδι από λευκό κρασί
1 κουταλιά μαϊντανό ή βασιλικό ή κόλιανδρο ψιλοκομμένο 
1 κουταλιά καπνιστή πάπρικα
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλάκι αλάτι και λίγο πιπέρι
  
Εκτέλεση

Για τη σάλτσα πίρι-πίρι

Αφαιρούμε τα κοτσάνια και τα σπόρια από τις πιπεριές.Τα ρίχνουμε στο μπλέντερ και τα λιώνουμε μέχρι να γίνει πάστα,προσθέτουμε καγιέν ή μπούκοβο για έξτρα καυτερό αν μας αρέσει.Τα ψήνουμε σε ένα τηγανάκι ανακατεύοντας συνέχεια για μερικά λεπτά.Βάζουμε σε ένα αποστειρωμένο βάζακι (πλυμμένο καλά,βρασμένο ή περασμένο από το φούρνο για δέκα λεπτά και στεγνό) και διατηρούμε στο ψυγείο για καιρό.Όσο περνάει ο καιρός η γεύση γίνεται καλύτερη.

Προετοιμασία κοτόπουλου

Βάζουμε το κοτόπουλο σε μια πιατέλα και το αλείφουμε καλά με το μείγμα μπαχαρικών-μυρωδικών και το αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες ή όλη τη νύχτα.Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το ψήσιμο.Περνάμε τα μπούτια κοτόπουλου σε 2 σουβλάκια μεταλλικά  ή ξύλινα(τα μουλιάζουμε για 10 λεπτά σε νερό πριν το ψήσιμο μην καούν ) και τα υπόλοιπα σε άλλα δύο ανάλογα με πόσα, θα πάρει περίπου, 3 μπούτια σε κάθε δύο σουβλάκια.Ψήνουμε ή στο μπάρμπεκιου ή στο γκριλ του φούρνου (προθερμασμένος),  για 6-8 λεπτά από κάθε πλευρά. Αν είναι μεγάλα αφήνουμε παραπάνω αρκεί να μην τα στεγνώσουμε. Τσεκάρουμε τα πιο χοντρά σημεία με ένα μαχαιράκι ελαφρά κάνοντας μια μικρή τομή και βλέπουμε αν έχουν ψηθεί. Συνοδεύεται με βραζιλιάνικο ρύζι με μαύρα φασόλια,κόλιανδρο ψιλοκομμένο και ξύσμα λάιμ.

Σερβίρουμε με βραζιλιάνικη σαλάτα:
1 μάνγκο ψιλοκομμένο - 1 κόκκινη πιπεριά - 1 κίτρινη - 1 αγγούρι - 1/2 φλυτζάνι φασόλια μαύρα ή μαυρομάτικα βρασμένα  - 1/3 ματσάκι κόλιανδρο ψιλοκομμένο - 1 μοσχολέμονο (lime) το χυμό του - 2 κουταλιές ελαιόλαδο.  
Ψιλοκόβουμε σε μικρά καρέ όλα τα υλικά.Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και σερβίρουμε.

Bom Proveito!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου