Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Ολλανδία-Τραγανή τούρτα μαρένγκα με φουντούκια


Dutch hazelnut cake
Τραγανή τούρτα μαρένγκα με φουντούκια
 All rights reserved to their respective owners

Υλικά:
300 γρ φουντούκια - 8 ασπράδια αυγού - μια πρέζα αλάτι - 385 γρ άχνη ζάχαρη - 35 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις - 250 γρ ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου,μαλακό - 250 γρ άχνη ζάχαρη - 80 ml καφές εσπρέσσο, μηχανής ή στιγμιαίος κρύος
Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160c, σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα τοποθετούμε τα φουντούκια και ψήνουμε για 8-10 λεπτά. Xαμηλώνουμε το φούρνο στους 90c και βγάζουμε τα φουντούκια από το φούρνο, τα τοποθετούμε μέσα σε μια πετσέτα και τα τρίβουμε να φύγουν οι φλούδες τους. Κρατάμε 50 γρ στην άκρη. Τα υπόλοιπα 250γρ φουντούκια, αφού κρυώσουν, τα χτυπάμε στον πολυκόφτη μέχρι να γίνουν πούδρα Τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ με το αλεύρι αφού το κοσκινίσουμε. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα ασπράδια, τα 385γρ άχνης , το αλάτι και τα χτυπάμε με το μίξερ για 8-10 λεπτά με μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να αποκτήσουμε μια παχύρευστη, πηχτή και γυαλιστερή μαρένγκα. Ρίχνουμε διπλώνοντας απαλά το μείγμα με μια σπάτουλα το μείγμα με την πούδρα φουντουκιού.Αναδιπλώνουμε απαλά το μείγμα από κάτω προς τα πάνω και στο κέντρο για να ανακατευτεί καλά. Παίρνουμε δύο λαδόκολλες και με ένα μολύβι σχηματίζουμε 2 κύκλους στο κέντρο με διάμετρο 24 εκ. Τοποθετούμε σε δύο ταψιά λαμαρίνες, το μολύβι από την κάτω πλευρά, χωρίζουμε το μείγμα στις δύο λαδόκολλες και το απλώνουμε στους  κύκλους,θέλουμε πάχος περίπου 2 εκατοστών.Τοποθετούμε στο φούρνο που είναι προθερμασμένος στους 90c και ψήνουμε για 45-50 λεπτά, μετά αλλάζουμε θέση στα ταψιά το πάνω κάτω, και το πίσω μπρος για να πετύχουμε ομοιόμορφο ψήσιμο και ψήνουμε για άλλα 45-50 λεπτά μέχρι να έχουμε τραγανό αποτέλεσμα και τη βάση τους καλά ψημένη και σταθερή. Κλείνουμε το φούρνο μισανοίγουμε την πόρτα του φούρνου και αφήνουμε να κρυώσουν καλά για 1 1/2 ώρα. Χτυπάμε το βούτυρο με το μίξερ να ασπρίσει και προσθέτουμε την άχνη, ρίχνοντας την σταδιακά, για να ενσωματώνεται καλά και να έχουμε μια ομοιόμορφη κρέμα.Τέλος ρίχνουμε σιγά σιγά και τον καφέ, κρύο εντελώς, ανακατεύουμε καλά και πάλι. Σε μια πιατέλα τοποθετούμε στη βάση τη μια μαρένγκα μας και απλώνουμε τη μισή κρέμα βουτύρου.Έπειτα την δεύτερη μαρένγκα και από πάνω την υπόλοιπη κρέμα βουτύρου και πασπαλίζουμε με τα φουντούκια που έχουμε κρατήσει στην άκρη αφού τα χοντροκόψουμε πρώτα με ένα μαχαίρι. Σερβίρετε την για απογευματινό με τσάι ή καφέ ή και για τούρτα γενεθλίων.

Goede eetlust!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου