Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Chez Jeanne-Tαρτάκια με γκανάς σοκολάτας και μπανάνα


Ταρτάκια με γκανάς σοκολάτας και μπανάναTartelettes chocolat -banane  
Tart with chocolate ganache and bananas

Υλικά:
2-4 μπανάνες

ζύμη τάρτας:
250γρ μαργαρίνη ή βούτυρο - 360γρ ή 2 φλυτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις - 1 αυγό, τον κρόκο για τη ζύμη και το ασπράδι για άλειμμα στο ψήσιμο - 60γρ ζάχαρη - μια πρέζα αλάτι - 1 βανιλίνη ή μερικές σταγόνες άρωμα βανίλιας ή μερικούς κόκκους από το στικ βανίλιας

γκανάς σοκολάτας:
300γρ κρέμα γάλακτος - 275γρ σοκολάτα κουβερτούρα


Εκτέλεση:

  Βάζουμε το βούτυρο κρύο κομμένο σε κομμάτια και το αλεύρι σε ένα μπολ και τρίβουμε το μείγμα με τα χέρια μας μέχρι να γίνει σαν άμμος. Να ανακατευτεί καλά το βούτυρο σε όλο το αλεύρι.Έπειτα προσθέτουμε και τη ζάχαρη, τον κρόκο, το αλεύρι και τα υπόλοιπα υλικά. Συνεχίζουμε να πλάθουμε μέχρι να ανακατευτούν όλα τα υλικά σχηματίζοντας μια μπάλα.Το μείγμα πρέπει να είναι αφράτο. Δεν πλάθουμε πάρα πολύ ώρα μη λιώσει πολύ το βούτυρο και μας το πετάξει.Μόλις γίνει συμπαγές σταματάμε, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το βάζουμε μισή ώρα στο ψυγείο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160c στον αέρα. Μόλις κρυώσει η ζύμη, κόβουμε δύο μεγάλα κομμάτια λαδόκολλα περίπου όσο ένα ταψί, και τοποθετούμε τη ζύμη ανάμεσα τους στο κέντρο. Με έναν πλάστη την ανοίγουμε σε πάχος περίπου 1,5εκ, με ένα κουπάντ ή με ένα φλιτζανάκι του καφέ κόβουμε ομοιόμορφους κύκλους από τη ζύμη και τοποθετούμε σε φόρμες για ταρτάκια, το προσαρμόζουμε στο μέγεθος της φόρμας μας.Αν έχουμε μεγάλη ταρτιέρα το ανοίγουμε στο αντίστοιχο μέγεθος. Αν τα σκεύη μας δεν είναι αντικολλητικά πριν βάλουμε τη ζύμη, τα βουτυρώνουμε και τα αλευρώνουμε για να μην κολλήσει. Αλείφουμε καλά τη ζύμη με το ασπράδι αυγού με ένα πινέλο.Τρυπάμε με ένα πιρούνι όλη την επιφάνεια τους και τα ψήνουμε. Τα ταρτάκια θέλουν περίπου 20-25 λεπτά ανάλογα το φούρνο, θα τα δείτε και όταν ροδίσουν θα τα βγάλετε. Η μεγάλη τάρτα θέλει περίπου 45-1 ώρα ανάλογα το φούρνο και πάλι, ελέγχουμε το χρώμα της. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος λίγο πριν το σημείο βρασμού ,σε ένα μπολ έχουμε σπάσει σε κομμάτια την σοκολάτα, περιχύνουμε τη μισή ζεστή κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα και στη συνέχεια βάζουμε την άλλη μισή κρέμα. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά όλη η σοκολάτα και να ανακατευτεί καλά με την κρέμα. Κόβουμε ροδέλες μπανάνας. Για να μη μαυρίσουν οι μπανάνες τις κόβουμε σε ένα μπολ και τις ραντίζουμε με σταγόνες λεμονιού κι ανακατεύουμε καλά να πάει παντού. Βγάζουμε από το φούρνο τα ταρτάκια αφήνουμε να κρυώσουν και τοποθετούμε στη βάση τους μια ροδέλα μπανάνας, ρίχνουμε τη γκανάς σοκολάτας και από πάνω ακόμα μια ροδέλα μπανάνας. Για μεγάλη τάρτα γεμίζουμε τη βάση της με ροδέλες μπανάνες έπειτα ρίχνουμε τη γκανάς και από πάνω κι άλλες ροδέλες ομοιόμορφα. Αφήνουμε να κρυώσει καλά η τάρτα μας και τα ταρτάκια μας και σερβίρουμε. Διατηρούμε στο ψυγείο.

bon appetit!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου