Chez Jeanne: Penne cooked in homemade vegetable broth with caramelised onion, broccoli and feta cheese Πέννες με καραμελωμένα κρεμμύδια, μπρόκολο και φέτα |
4 άτομα
για τις πέννες
για το ζωμό λαχανικών
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και χοντροκόβουμε όλα τα λαχανικά για το ζωμό. Τα σοτάρουμε λίγα λίγα σε μια κατσαρόλα μέχρι να γυαλίσουν, όχι να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε το νερό κρύο, αφήνουμε να πάρει θερμοκρασία, χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά να μην κοχλάζει και μαγειρεύουμε για 30-40 λεπτά. Αν αφρίσει ξαφρίζουμε με ένα κουτάλι, δεν ανακατεύουμε και όταν είναι έτοιμος τον στραγγίζουμε με ένα στραγγιστήρι με σίτα. Κόβουμε τα κρεμμύδια στη μέση και μετά σε μισοφέγγαρο, λεπτές ίσες λωρίδες. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, που να χωράει και τα ζυμαρικά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, μόλις πάρουν θερμοκρασία χαμηλώνουμε σε μέτρια, τα αλατίζουμε ελαφρώς και ανακατεύουμε συνεχώς. Θέλουμε να καραμελώσουν όχι να καούν γιατί θα πικρίζουν. Η διαδικασία θα πάρει περίπου 20 λεπτά. Στα τελευταία 5 λεπτά ρίχνουμε τη ζάχαρη και το ξύδι, και συνεχίζουμε το καλό ανακάτεμα. Όταν είναι έτοιμα σβήνουμε με το αλκοόλ, αν δεν σας αρέσει ο γλυκάνισος σβήστε με λευκό κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί καλά το αλκοόλ να μη μυρίζει έντονα και βάζουμε μέσα στο τηγάνι της πέννες τις ανακατεύουμε με τα κρεμμύδια και ρίχνουμε 4 κουταλιές από το ζωμό μας. Κόβουμε τα κοτσάνια από τα μπρόκολα, τα κόβουμε σε καρεδάκια και τα ρίχνουμε στο τηγάνι, κρατάμε τα φουντάκια στην άκρη. Αλατίζουμε και ανακατεύουμε ανά διαστήματα, μόλις απορροφάει το ζωμό επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία όσες φορές χρειαστεί. Πριν ρίξουμε την τελευταία δόση ζωμού, ρίχνουμε μέσα και τα φουντάκια μπρόκολου. Προσέξτε να είναι ομοιόμορφα και σε μέτριο μέγεθος για να ψηθούν σωστά, ούτε πολύ μικρά για να μη διαλυθούν ούτε πολύ μεγάλα και δεν ψηθούν σωστά. Δοκιμάζουμε τις πέννες μας να είναι al dente, και όταν είναι έτοιμο το φαγητό θέλουμε να έχουν μείνει υγρά στο τηγάνι, μην έχουν απορροφηθεί εντελώς. Αν είναι στεγνό το τηγάνι ρίξτε λίγο ζωμό ακόμα. Μόλις είναι έτοιμο ρίχνουμε το θυμάρι, το μαϊντανό, κρύο βούτυρο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε να δέσουν τα υγρά με το βούτυρο δημιουργώντας μια σάλτσα. Προσοχή για να γίνει αυτό το βούτυρο πρέπει να είναι κρύο από το ψυγείο. Τέλος κόβουμε τη φέτα σε κυβάκια, την προσθέτουμε στο τηγάνι, ανακατεύουμε απαλά μη διαλυθεί και σερβίρουμε. Αυτό το πιάτο ταιριάζει ιδανικά με κρασί, και μπορεί να συνδυαστεί τέλεια και με λευκά και με κόκκινα κρασιά!
Καλή όρεξη!
Καθαρίζουμε και χοντροκόβουμε όλα τα λαχανικά για το ζωμό. Τα σοτάρουμε λίγα λίγα σε μια κατσαρόλα μέχρι να γυαλίσουν, όχι να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε το νερό κρύο, αφήνουμε να πάρει θερμοκρασία, χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά να μην κοχλάζει και μαγειρεύουμε για 30-40 λεπτά. Αν αφρίσει ξαφρίζουμε με ένα κουτάλι, δεν ανακατεύουμε και όταν είναι έτοιμος τον στραγγίζουμε με ένα στραγγιστήρι με σίτα. Κόβουμε τα κρεμμύδια στη μέση και μετά σε μισοφέγγαρο, λεπτές ίσες λωρίδες. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, που να χωράει και τα ζυμαρικά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, μόλις πάρουν θερμοκρασία χαμηλώνουμε σε μέτρια, τα αλατίζουμε ελαφρώς και ανακατεύουμε συνεχώς. Θέλουμε να καραμελώσουν όχι να καούν γιατί θα πικρίζουν. Η διαδικασία θα πάρει περίπου 20 λεπτά. Στα τελευταία 5 λεπτά ρίχνουμε τη ζάχαρη και το ξύδι, και συνεχίζουμε το καλό ανακάτεμα. Όταν είναι έτοιμα σβήνουμε με το αλκοόλ, αν δεν σας αρέσει ο γλυκάνισος σβήστε με λευκό κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί καλά το αλκοόλ να μη μυρίζει έντονα και βάζουμε μέσα στο τηγάνι της πέννες τις ανακατεύουμε με τα κρεμμύδια και ρίχνουμε 4 κουταλιές από το ζωμό μας. Κόβουμε τα κοτσάνια από τα μπρόκολα, τα κόβουμε σε καρεδάκια και τα ρίχνουμε στο τηγάνι, κρατάμε τα φουντάκια στην άκρη. Αλατίζουμε και ανακατεύουμε ανά διαστήματα, μόλις απορροφάει το ζωμό επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία όσες φορές χρειαστεί. Πριν ρίξουμε την τελευταία δόση ζωμού, ρίχνουμε μέσα και τα φουντάκια μπρόκολου. Προσέξτε να είναι ομοιόμορφα και σε μέτριο μέγεθος για να ψηθούν σωστά, ούτε πολύ μικρά για να μη διαλυθούν ούτε πολύ μεγάλα και δεν ψηθούν σωστά. Δοκιμάζουμε τις πέννες μας να είναι al dente, και όταν είναι έτοιμο το φαγητό θέλουμε να έχουν μείνει υγρά στο τηγάνι, μην έχουν απορροφηθεί εντελώς. Αν είναι στεγνό το τηγάνι ρίξτε λίγο ζωμό ακόμα. Μόλις είναι έτοιμο ρίχνουμε το θυμάρι, το μαϊντανό, κρύο βούτυρο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε να δέσουν τα υγρά με το βούτυρο δημιουργώντας μια σάλτσα. Προσοχή για να γίνει αυτό το βούτυρο πρέπει να είναι κρύο από το ψυγείο. Τέλος κόβουμε τη φέτα σε κυβάκια, την προσθέτουμε στο τηγάνι, ανακατεύουμε απαλά μη διαλυθεί και σερβίρουμε. Αυτό το πιάτο ταιριάζει ιδανικά με κρασί, και μπορεί να συνδυαστεί τέλεια και με λευκά και με κόκκινα κρασιά!
Καλή όρεξη!
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου