Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Chez Jeanne - Vichyssoise - Γαλλική κρεμώδης σούπα με πατάτα, πράσο, ζωμό κοτόπουλου και μυρωδικά

Chez Jeanne:Vichyssoise -Γαλλική κρεμώδης σούπα με πατάτα, πράσο, ζωμό κοτόπουλου και μυρωδικά

Υλικά:
για 4 άτομα

για τη σούπα
600γρ πατάτες - 20ml λάδι ελαφρύ - 300 γρ πράσα, το λευκό μέρος - 80γρ κρεμμύδι ψιλοκομμένο -1 φύλλο δάφνης - μερικά κλωναράκια φρέσκο θυμάρι - 1 1/2 λίτρο ζωμό κοτόπουλο - 170ml γάλα - 170ml κρέμα γάλακτος - αλάτι - λευκό πιπέρι - μερικά κλωναράκια σχοινόπρασο για τη διακόσμηση 
για το λευκό ζωμό κοτόπουλου
3 πλατάρια κοτόπουλου - 2 κρεμμύδια μεγάλα χοντροκομμένα - 1 σκελίδα σκόρδο - 3 λίτρα νερό - 3 καρότα χοντροκομμένα - 1 κλωνάρι σέλινο και τα φύλλα - 10 κοτσάνια μαϊντανού - 3-4 κλωνάρια  - φρέσκο θυμάρι - 1 φλυτζάνι λευκό κρασί καλής ποιότητας - 1 φύλλο δάφνης - 3-4 κόκκους μπαχάρι - 3-4 κόκκους μαύρο πιπέρι
Μπορούμε να πειράξουμε την αυθεντική συνταγή και να προσθέσουμε στο σερβίρισμα:
3 κομμάτια, κομμένα σε κύβους, μπέικον ή ιταλική πανσέτα - μερικά κομματάκια κοτόπουλου - 2 κουταλιές κονιάκ - 1/2 κουταλιά θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο
Εκτέλεση:
  
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε αρκετό νερό να βράσει. Μόλις βράσει βυθίζουμε τα πλατάρια και τα μπλανσάρουμε για πέντε λεπτά από τη στιγμή που αρχίζουν να βράζουν. Στραγγίζουμε και ξεπλένουμε με κρύο νερό. Καθαρίζουμε και χοντροκόβουμε τα λαχανικά μας. Στην κατσαρόλα που θα κάνουμε το ζωμό, ρίχνουμε 2 κουταλιές λάδι ελαφρύ, και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα μέχρι να γυαλίσουν δεν θέλουμε να πάρουν χρώμα. Σβήνουμε με κρασί αφήνουμε μερικά λεπτά να φύγει το αλκοόλ, προσθέτουμε το κοτόπουλο, τα υπόλοιπα υλικά του ζωμού και 3 λίτρα νερό κρύο. Αφήνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει θερμοκρασία, κ λίγο πριν αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και μαγειρεύουμε για 2 ώρες, ξαφρίζοντας συνέχεια με μια τρυπητή κουτάλα. Δεν ανακατεύουμε καθόλου. Μόλις περάσουν οι 2 ώρες στραγγίζουμε σε στραγγιστήρι με σίτα. Ξεψαχνίζουμε το κοτόπουλο και το κρατάμε στην άκρη. Κόβουμε τα πράσα σε λεπτές φέτες, τις πατάτες σε κυβάκια, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, και τα σοτάρουμε να γυαλίσουν στο λάδι. Ρίχνουμε το ζωμό και τα υπόλοιπα υλικά  εκτός από το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το σχοινόπρασο. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τελείως οι πατάτες, αφαιρούμε το φύλλο δάφνης, και τα κλωνάρια από το θυμάρι, την λιώνουμε με το ραβδομπλέντερ ή την περνάμε στον πολυκόφτη, καλό είναι να περαστεί και από το στραγγιστήρι σίτα, ρίχνουμε στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και βράζουμε μερικά λεπτά σε μέτρια φωτιά να δέσει. Ανακατεύουμε και προσέχουμε μην κολλήσει. Μόλις πήξει. Κλείνουμε και σερβίρουμε με μερικά κομματάκια σχοινόπρασου. Η αυθεντική σούπα σερβίρεται κρύα. Εμείς θα την προτείναμε ζεστή με κοτόπουλο και μπέικον. Για αυτή την προσθήκη θα χρειαστούμε το κοτόπουλο που έχουμε ξεψαχνίσει και το μπέικον, ψιλοκομμένο σε όσο γίνεται ομοιόμορφα κομμάτια. Σε ένα τηγάνι με ελάχιστη λιπαρή ουσία βάζουμε το μπέικον και το ξεροψήνουμε, προσθέτουμε και το κοτόπουλο, το σοτάρουμε ελαφρώς και σβήνουμε με κονιάκ. Το φλαμπάρουμε αν θέλουμε ή το αφήνουμε να εξατμιστεί. Τέλος ρίχνουμε το θυμάρι ανακατεύουμε και σερβίρουμε με τη σούπα. Αυτή η σούπα αποτελεί ένα εξαιρετικό πρώτο πιάτο σε επίσημα ή οικογενειακά γεύματα.
Bon appetit!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου