Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Μαρόκο - Μαροκινά κεφτεδάκια με κόκκινη σάλτσα και αυγά - Moroccan kefta with tomato sauce and eggs - Chez Jeanne

Μαρόκο - Μυρωδάτα κεφτεδάκια με κόκκινη σάλτσα και αυγά - Moroccan kefta with tomato sauce and eggs - Chez Jeanne

Υλικά
 για 6-8 άτομα

 για τον κιμά
500γρ κιμάς μοσχαρίσιος, 1/3 φλυτζανιού σιμιγδάλι ψιλό, 1 αυγό , 1κουταλιά πάπρικα γλυκιά, 1 κουταλάκι κουρκουμά, 1/3 κουταλάκι κανέλα, 1 κουταλάκι κόλιανδρος ξερός, 1/2 κουταλάκι μπαχάρι τριμμένο, 1/3 κουταλάκι κύμινο τριμμένο, 1/3 κουταλάκι πιπέρι καγιέν, 1/2 πορτοκάλι το χυμό του, 1/2 λεμόνι το χυμό του, 2 κρεμμύδια, 1 σκελίδα σκόρδο, 1/2 ματσάκι μαϊντανό ή κόλιανδρο φρέσκο ψιλοκομμένο, 3 κουταλιές ελαιόλαδο,αλάτι, πιπέρι, προαιρετικά λίγο ηλιέλαιο ή επιπλέον ελαιόλαδο

 για τη σάλτσα
500γρ κονκασέ ντομάτας, 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας, 2 κουταλιές ελαιόλαδο, 1 σκελίδα σκόρδο, 1 κουταλάκι ζάχαρη, 1 φύλλο δάφνης, αλάτι, πιπέρι, 1/2 φλυτζάνι νερό ή ζωμό λαχανικών,  4 αυγά

για το σερβίρισμα 
λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή κόλιανδρο και μπούκοβο

 Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα ψιλοκόβουμε. Καθαρίζουμε το σκόρδο, του βγάζουμε την φύτρα και το ψιλοκόβουμε. Τα αχνίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι ή τα σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να γυαλίσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν. Ρίχνουμε στον κιμά όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ζυμώνουμε πολύ καλά, για 5 λεπτά περίπου, μέχρι να ασπρίσει λίγο ο κιμάς. Μόλις κρυώσουν και τα κρεμμύδια τα προσθέτουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το λιγότερο 1 ώρα στο ψυγείο ή και όλη νύχτα και όταν θέλουμε να τα ψήσουμε τα πλάθουμε σε κεφτεδάκια ή σουτζουκάκια.

Υπάρχουν δύο τρόποι μαγειρέματος

Στην κατσαρόλα
Για να τα μαγειρέψουμε στην κατσαρόλα θα χρειαστούμε μια μεγάλη και φαρδιά κατσαρόλα. Ρίχνουμε λίγο ηλιέλαιο, αλευρώνουμε τα κεφτεδάκια, τα σοτάρουμε και από τις δύο πλευρές, να πάρουν χρώμα εξωτερικά, τα αφαιρούμε και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί. Μόλις τελειώσουμε τα κεφτεδάκια, καθαρίζουμε την κατσαρόλα από το λάδι και την ξαναβάζουμε στη φωτιά. Ρίχνουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο, σοτάρουμε τον πελτέ καλά, μετά ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας και τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε καλά και τοποθετούμε τα κεφτεδάκια το ένα δίπλα στο άλλο. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά, καπακώνουμε, και μαγειρεύουμε γύρω στα 15 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα μας. Αν η σάλτσα στεγνώνει προσθέτουμε νερό ή ζωμό λαχανικών. Στα τελευταία πέντε λεπτά σπάμε ολόκληρα τα αυγά  μέσα στην κατσαρόλα, όπως όταν κάνουμε αυγά στο τηγάνι, με προσοχή μην σπάσουν οι κρόκοι. Η σάλτσα δεν πρέπει να κοχλάζει γιατί θα μας διαλύσει τα αυγά. Κλείνουμε το καπάκι και όταν είναι έτοιμα σερβίρουμε με μαϊντανό ψιλοκομμένο και μπούκοβο.

Στο φούρνο
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους  200c. Βάζουμε τα κεφτεδάκια μας σε ένα βαθύ και λαδωμένο ελαφρώς ταψί ή πυρέξ, που τα χωράει ακριβώς, το ένα δίπλα στο άλλο και τα ψήνουμε μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα απ' έξω αλλά να μην μαγειρευτούν τελείως.Ο χρόνος εξαρτάται από το φούρνο σας και το μέγεθος που έχουν τα κεφτεδάκια σας. Σε ένα τηγανάκι σοτάρουμε καλά τον πελτέ με το ελαιόλαδο, ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας και τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε καλά, αφήνουμε να πάρει βράση και όταν πάρουν χρώμα τα κεφτεδάκια τα περιχύνουμε με τη σάλτσα. Αφήνουμε να μαγειρευτούν περίπου ένα δεκάλεπτο μέχρι να δέσει η σάλτσα, σπάμε τα αυγά με προσοχή από πάνω χωρίς να διαλυθούν , θέλουμε να γίνουν όπως τα αυγά στο τηγάνι και τα ψήνουμε όλα μαζί άλλα 5-7 λεπτά μέχρι να μαγειρευτούν τα αυγά. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή κόλιανδρο και μπούκοβο.

Μαρόκο - Chez Jeanne - Μυρωδάτα κεφτεδάκια με κόκκινη σάλτσα και αυγά κους κους και πιλάφι - Moroccan kefta with tomato sauce and eggs, couscous and pilaf
Ιδανική πρόταση για να κάνετε ένα μαροκινό γεύμα είναι να τα συνοδέψετε με μαροκινό κους κους με ρόδι, ξύσμα λεμονιού, καβουρντισμένο αμύγδαλο και με μαροκινό πιλάφι με σαφράν , καβουρντισμένο κουκουνάρι και αποξηραμένα βερύκοκα. Αυτές τις συνταγές θα τις βρείτε στην Αρχική στις παρακάτω συνταγές και δεξιά, στη στήλη Μαρόκο στο jeanneDome.

Πρόταση ποτού
Σερβίρετε με λευκό κρασί Merlot ή ρακή, τσίπουρο ή γκράπα και τα ξιδέψτε γευστικά στο μυρωδάτο Μαρόκο.

  Chahia Tayba!



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου