Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Μαρόκο - Ghriyba bahla - μπισκότα σαμπλέ με σουσάμι - moroccan sesame cookies

Μαρόκο - Ghriyba bahla  - μπισκότα σαμπλέ με σουσάμι -  moroccan sesame cookies
Υλικά
500γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 125γρ βούτυρο ή μαργαρίνη (για νηστεία), 125γρ σπορέλαιο, 1/2 κουταλάκι κανέλα,175γρ ζάχαρη άχνη, 60-90γρ σουσάμι καβουρντισμένο, 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ, 1 πρέζα αλάτι

Μαρόκο - Ghriyba bahla - μπισκότα σαμπλέ με σουσάμι - moroccan sesame cookies

Εκτέλεση
Καβουρντίζουμε το σουσάμι σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πάρουν χρώμα.Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε όλα τα στερεά υλικά και τα κοσκινίζουμε. Λιώνουμε το βούτυρο και το αναμειγνύουμε με το λάδι και το σουσάμι. Ρίχνουμε τα στερεά υλικά στα υγρά και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα στην αρχή και μετά ζυμώνουμε καλά με τα χέρια. Η ζύμη θρυμματίζεται και αυτό θα μας δώσει το τραγανό και τριφτό αποτέλεσμα των μπισκότων. Ζυμώνουμε μπαλάκια σε σχήμα καρυδιού με το χέρι, τοποθετούμε πάνω σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, αφήνοντας κενά μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180c, αν ο φούρνος μας έχει την επιλογή πάνω αντίσταση και κάτω ξεχωριστά,  προθερμαίνουμε στην πάνω αντίσταση, βάζουμε τα μπισκοτάκια μέσα και μόλις σχηματιστούν οι ρωγμές στην επιφάνεια τους ανάβουμε και την κάτω αντίσταση και ψήνουμε ώσπου να ροδοκοκκινίσουν αλλά ελέγχουμε μην αρπάξουν πολύ από κάτω. Μπορούμε να ψήσουμε και στον αέρα στην ίδια θερμοκρασία. Αφήνουμε να κρυώσουν. Σερβίρουμε ιδανικά με τσάι.

Chahia Tayba!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου