Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Πέννες γκρατέν με σπανάκι, φέτα, γραβιέρα και άνηθο - Penne gratin with spinach, dill, graviera and feta cheese - Chez Jeanne


Υλικά για 5-6 άτομα

1 συσκευασία πέννες ριγέ
800γρ-1 κιλό περίπου σπανάκι
1 πράσο
1 κρεμμύδι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1/3 ματσάκι άνηθο
1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1 σκελίδα σκόρδο
250γρ κρέμα γάλακτος
3 αυγά
150γρ γραβιέρα
150γρ φέτα
4 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζουμε τα ζυμαρικά σε καλά αλατισμένο νερό. Αφαιρούμε τα μακαρόνια όταν είναι ακόμα σκληρά. Δηλαδή αν ο χρόνος βρασίματος που αναγράφεται στη συσκευασία τους είναι 11 λεπτά βράζουμε 7 λεπτά. Στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς.


Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε ελαιόλαδο και ιδρώνουμε πολύ καλά σε μέτρια φωτιά το πράσο και το κρεμμύδι ψιλοκομμένα. Πλένουμε πολύ καλά το σπανάκι αλλάζοντας πολλές φορές το νερό που το πλένουμε. Κόβουμε τα πολύ χοντρά κοτσάνια του και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το κρεμμύδι. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και σπανάκι baby. Ανακατεύουμε μέχρι να πέσει ο όγκος του. Σε μέτρια φωτιά μαγειρεύουμε μέχρι να φύγει η υγρασία από την κατσαρόλα και να έχουμε ένα στεγνό μείγμα. Προσθέτουμε τέλος, τον άνηθο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Αλατοπιπέρωνουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Ανακατεύουμε τα τυριά τριμμένα, εκτός από λίγη γραβιέρα που κρατάμε για να πασπαλίσουμε από πάνω, με τα ζυμαρικά.  Σε όλη τη διάρκεια του μαγειρέματος προσέχουμε στο αλάτισμα διότι και τα τυριά θα προσθέσουν αλάτι στο φαγητό.


Σε μια φόρμα στρόγγυλη με αποσπώμενο πάτο ή ένα ταψί 25cm περίπου λαδώνουμε ή βουτυρώνουμε καλά και ρίχνουμε το μείγμα με τα ζυμαρικά. Στρώνουμε ομοιόμορφα στο ταψί. Χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο. Περιχύνουμε τα ζυμαρικά, ανακινούμε το ταψί να απλωθεί ή κρέμα παντού και ψήνουμε στους 170c μέχρι να ροδίσει ωραία το φαγητό.
Αφαιρούμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς για να σταθεροποιηθεί και σερβίρουμε με μια σαλάτα εποχής.

Πρόταση ποτού

Λευκό κρασί

Chardonnay



Καλή απόλαυση!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου