Κυριακή, 14 Δεκεμβρίου 2014

Festive recipes- Chez Jeanne - Γαλλική κρεμμυδόσουπα gratinée - French traditional gratinated onion soup


French traditional gratinated onion soup  Γαλλική κρεμμυδόσουπα gratinée

Υλικά:
4 μερίδες
600γρ κρεμμύδια - 1 λίτρο σπιτικό ζωμό κότας ή μόσχου ή λαχανικών - 100ml γλυκό κρασί Porto - 25 ml φυτικό λάδι - 15γρ βούτυρο ανάλατο  - 1/3 κουταλάκι θυμάρι - 1/4 κουταλάκι μαντζουράνα ή φασκόμηλο - αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι - 1 κουταλιά κρύο βούτυρο

για το σερβίρισμα
8 φέτες φρυγανισμένο ψωμί - 240γρ Emmental ή Gruyere


 Εκτέλεση:

Κόβουμε τα κρεμμύδια στη μέση και μετά σε λεπτές ίσες φέτες, σαν μισοφέγγαρο, θέλουμε να είναι περίπου στο ίδιο μέγεθος για να έχουν τον ίδιο χρόνο μαγειρέματος. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι με τη λιπαρή ουσία, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε συνεχώς, αρχικά σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν θερμοκρασία, προσοχή δεν θέλουμε να καούν γιατί θα πικρίσουν. Ανακατεύουμε συνέχεια, και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια. Θέλουν 30-40 λεπτά να καραμελώσουν και να γίνουν σαν μαρμελάδα. Στο τελευταίο πεντάλεπτο, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία μέτρια προς δυνατή προσθέτουμε μια κουταλιά λευκό ξύδι και μισό κουταλάκι ζάχαρη και το σκόρδο ψιλοκομμένο.Σβήνουμε με το Porto ή με γλυκό κόκκινο κρασί της αρεσκείας σας και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά ακόμα να εξατμιστεί το αλκοόλ και να συμπυκνωθεί. Όταν είναι έτοιμα και τα κρεμμύδια και ο ζωμός, τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα. Αλατίζουμε και βράζουμε για 20 λεπτά σε μέτρια φωτιά, τα τελευταία δύο λεπτά ρίχνουμε τα μυρωδικά μας και μια κουταλιά κρύο βούτυρο. Κόβουμε 8 φέτες από μια μπαγκέτα , τις φρυγανίζουμε πολύ καλά. Μπορούμε να σερβίρουμε τη σούπα με δύο τρόπους.Πρώτος ο κλασσικός γαλλικός τρόπος, προθερμαίνουμε το φούρνο στο γκριλ , 220c, βάζουμε τη σούπα σε πυρίμαχα μπολάκια τοποθετούμε τα πολύ καλά φρυγανισμένα ψωμάκια τρίβουμε σε όλη την επιφάνεια κασέρι και γκρατινάρουμε στο φούρνο. Αν δεν σας αρέσει το μουλιασμένο ψωμί , σύμφωνα με τον δεύτερο τρόπο, φρυγανίστε το ψωμί καλά, μετά γκρατινάρετε το με τριμμένο κασέρι και τοποθετείστε το επάνω στη σούπα και σερβίρετε αμέσως. Αυτό το πιάτο είναι ιδανική επιλογή για να ανοίξει ένα γιορτινό γεύμα.

 για το ζωμό λαχανικών


1 πράσο - 2 καρότα - 1 σκελίδα σκόρδο - 1 κλωνάρι σέλινο - 10 κοτσάνια μαϊντανού - 2 1/2 λίτρα νερό - 1 φύλλο δάφνης - 2-3 σπόρους κόλιανδρου - 2-3 σπόρους μπαχάρι - 3-4 κόκκοι μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε και χοντροκόβουμε όλα τα λαχανικά για το ζωμό. Τα σοτάρουμε λίγα λίγα σε μια κατσαρόλα μέχρι να γυαλίσουν, όχι να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε το νερό κρύο, αφήνουμε να πάρει θερμοκρασία, χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά να μην κοχλάζει και μαγειρεύουμε για 30-40 λεπτά. Αν αφρίσει ξαφρίζουμε με ένα κουτάλι, δεν ανακατεύουμε και όταν είναι έτοιμος τον στραγγίζουμε με ένα στραγγιστήρι με σίτα


Για το σπιτικό ζωμό  κότας ή μόσχου

 1 λίτρο ζωμό
2 λίτρα νερό κρύο - 1 κιλό κόκκαλα κότας ή μόσχου - 80γρ καρότα - 80γρ πράσα ή κρεμμύδια - 30γρ σέλερι ή σέλινο το κλωνάρι - 1 σκελίδα σκόρδο - 1 δαφνόφυλλο - 3-4 κόκκους μπαχάρι - 3-4 κόκκους πιπέρι - μερικά κοτσάνια μαϊντανού - μερικά φύλλα σέλινου
Εκτέλεση για τους σπιτικούς ζωμούς :

Πλένουμε καλά τα κόκκαλα τα βυθίζουμε σε ζεστό νερό και τα φέρνουμε γρήγορα σε βρασμό , το περνάμε από το στραγγιστήρι με σίτα και τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα με τα 2 λίτρα κρύο νερό, ρίχνουμε τα λαχανικά κομμένα σε χοντρά κομμάτια, τα μυρωδικά μας και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά, δεν θέλουμε να κοχλάζει, και ξαφρίζουμε συνεχώς.Για ζωμό κότας θέλουμε περίπου μια ώρα γι' αυτή την ποσότητα, για μόσχου θέλουμε δύο ώρες γι' αυτή την ποσότητα.Δεν καπακώνουμε, δεν ανακατεύουμε τους ζωμούς και δεν τους βράζουμε αφήνουμε να μαγειρευτούν σιγά ξαφρίζοντας συνεχώς. Αν δεν σας αρέσουν οι ζωμοί κρέατος φτιάξτε έναν ζωμό λαχανικών. Σε μια κατσαρόλα βάλτε δύο λίτρα νερό χοντροκόψτε ένα πράσο, 2 καρότα, ένα κλωνάρι σέλινο, 1 μικρό κρεμμύδι, 1 σκόρδο, προσθέστε μερικά φύλλα από το σέλινο, μερικά κλωνάρια μαϊντανού, 1 φύλλο δάφνης, 3-4 κόκκους μπαχάρι, θυμάρι και μόλις πάρει βράση χαμηλώστε σε μέτρια φωτιά για 30-40 λεπτά, ξαφρίστε αν χρειαστεί. Όλους τους ζωμούς πριν τους χρησιμοποιήσουμε τους περνάμε από στραγγιστήρι σίτα.

Bon appetit!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου