Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Festive recipes - Chez Jeanne - Schnitzel φούρνου με λευκή σάλτσα μανιταριών, καραμελωμένα καρότα και πατάτες


Chez Jeanne:
Schnitzel served with potatoes, caramelized carrots and creamy white sauce with mushrooms
Schnitzel φούρνου με λευκή σάλτσα μανιταριών, καραμελωμένα καρότα και πατάτες
Υλικά:
4 άτομα

 για το κρέας
700-800γρ χοιρινό για σνίτσελ (χτυπημένο από τον  κρεοπώλη) -400γρ φρυγανιά για πανάρισμα - 200γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις - 2 αυγά - 2 κουταλιές γάλα - 5-6 κουταλιές μουστάρδα -
1/2 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά - 1 κουταλάκι θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο - 1/4 κουταλάκι πιπέρι καγιέν - 1/3 κουταλάκι κόλιανδρο ξερό - 1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο - 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο για το ψήσιμο - αλάτι - πιπέρι

για τις πατάτες 
1 1/2 κιλό πατάτες - 80ml ελαιόλαδο - 1 κουταλάκι θυμάρι - 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες - 1 λεμόνι, το χυμό του - 1 πορτοκάλι, το χυμό του - 2-3 κουταλιές βούτυρο - αλάτι - πιπέρι
 
για τα καρότα
5-6 καρότα - 2-3 κουταλιές βούτυρο - 1 κουταλιά ζάχαρη  - λίγο αλάτι 
 
για τη σάλτσα μανιταριών
10 μανιτάρια λευκά μικρά ή 5 μεγάλα - 250ml κρέμα γάλακτος - 1 σκελίδα σκόρδο - 2 κουταλιές ελαιόλαδο - λίγο θυμάρι - 1 κουταλάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο -  αλάτι - πιπέρι

 Εκτέλεση:

 Καθαρίζουμε και κόβουμε σε ίσα κομμάτια τις πατάτες, τις βάζουμε σε ένα ταψί, αλατίζουμε καλά, χτυπάμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τις πατάτες μαζί σε ένα μπολ και τα ρίχνουμε από πάνω. Ανακατεύουμε καλά.Ψήνουμε στους 190-200c μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν.

Αλείφουμε καλά με μουστάρδα και θυμάρι το χοιρινό και το βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά περίπου. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη φρυγανιά καλά με τα υπόλοιπα μπαχαρικά εκτός από το αλάτι. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και σε ένα ακόμη τα αυγά χτυπημένα με το γάλα. Βγάζουμε το κρέας το αλατίζουμε , το περνάμε πρώτα από το αλεύρι, μετά από το αυγό και τέλος από τη φρυγανιά. Θέλουμε να καλυφθεί καλά. Βάζουμε σε ταψί λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί, ρίχνουμε λάδι από πάνω και τα ψήνουμε για 15-20 λεπτά στον αέρα στους 200c, ανάλογα με το πάχος που έχει το κρέας. Θέλουμε να ροδίσει καλά η φρυγανιά. Αν δεν είστε σίγουροι ελέγξτε με ένα μαχαιράκι, αφού ψηθούν, κάνοντας μια μικρή τομή  στο πιο χοντρό σημείο του κρέατος.

Κόβουμε τα μανιτάρια σε ίσα κομμάτια, σε ένα τηγανάκι που έχει κάψει ρίχνουμε το λάδι, το σκόρδο ολόκληρο και τα μανιτάρια. Σοτάρουμε και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα τα μανιτάρια. Όταν είναι έτοιμα αφαιρούμε το σκόρδο, ρίχνουμε την κρέμα, αλατίζουμε, μόλις πάρει βράση κλείνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το μαϊντανό και  φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο.

Καθαρίζουμε και κόβουμε σε ίσα μεγάλα κομμάτια τα καρότα. Σε ένα τηγανάκι βάζουμε το βούτυρο, σοτάρουμε τα καρότα μας καλά, μόλις αρχίζουν να παίρνουν χρώμα ρίχνουμε τη ζάχαρη, αλατίζουμε ελαφρώς και σερβίρουμε. Τα καρότα θα είναι ελαφρώς τραγανά , αν τα θέλετε μαλακά πριν το σοτάρισμα μπλανσάρετε τα σε νερό που βράζει για 5 λεπτά, στραγγίστε τα καλά και μετά σοτάρετε με τον ίδιο τρόπο.

Πρόταση ποτού:

- λευκό κρασί Chardonnay, Merlot ή Pinot noir
- Ταιριάζει, επίσης, με παγωμένες μπύρες λόγω προέλευσης του πιάτου


Καλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου