Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Ρεβίθια με γιαούρτι, λεμόνι και δυόσμο σερβιρισμένα με τηγανητές μελιτζάνες με κύμινο και σπιτικές αραβικές πίτες - Chick peas with yogurt turmeric, lemon and peppermint sauce, served with cumin fried eggplants and homemade pita bread - Chez Jeanne

Chick peas with yogurt turmeric, lemon and peppermint sauce, served with cumin fried eggplants and homemade pita bread - All rights reserved

Υλικά για 4 άτομα

για τα ρεβίθια

300γρ ρεβίθια
1 κρεμμύδι
1 σκόρδο
1 κουταλιά κόλιανδρο ξερό
4 κουταλιές γιαούρτι
1 λεμόνι το χυμό του
1 κουταλιά κουρκουμά
3 κλωνάρια δυόσμο
αλάτι-πιπέρι
λίγο σουμάκ προαιρετικά

για τις μελιτζάνες

3 μελιτζάνες
3 κουταλιές γεμάτες αλεύρι
1 κουταλιά κύμινο
αλάτι-πιπέρι
ηλιέλαιο για τηγάνισμα

για τις πίτες

200γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
αλάτι- πιπέρι
νερό όσο πάρει η ζύμη
3 κουταλιές ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Πλένουμε τα ρεβίθια πολύ καλά και τα μουλιάζουμε σε νερό που τα υπερκαλύπτει από το προηγούμενο βράδυ. Την επόμενη μέρα τα ξεπλένουμε καλά και τα ρίχνουμε σε νερό που τα καλύπτει να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Στραγγίζουμε καλά και στην ίδια κατσαρόλα, ιδρώνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει καλά, προσθέτουμε τον κόλιανδρο και το σκόρδο, ένα ποτήρι νερό και τα ρεβίθια. Αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε να βράσει για δεκαπέντε λεπτά σε χαμηλή φωτιά να μαγειρευτούν τα κρεμμύδια, και αφαιρούμε την κατσαρόλα από το μάτι. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα υπόλοιπα υλικά και προσθέτουμε το ζουμί από την κατσαρόλα σιγά σιγά ανακατεύοντας συνεχώς. Μιμούμαστε την τεχνική του αυγολέμονου. Ρίχνουμε τέλος, το μείγμα στην κατσαρόλα και σερβίρουμε με σουμάκ.


Φτιάχνουμε τη ζύμη για τις πίτες ρίχνοντας λίγο λίγο νερό μέχρι να έχουμε μια ζύμη ομοιόμορφη αλλά ελαφρώς σκληρή. Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και αφήνουμε να ξεκουραστεί μισή ώρα περίπου. Πριν το σερβίρισμα. Ανοίγουμε πολύ λεπτό φύλλο με τον πλάστη, κόβουμε σε τριγωνάκια και σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο τις τηγανίζουμε ελαφρώς. Ψήνονται πάρα πολύ γρήγορα οπότε έχουμε το νου μας να τις γυρίσουμε αμέσως.
Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες, αφαιρούμε τα κοτσάνια και κόβουμε σε ίσα στικς. Αλατοπιπερώνουμε καλά, και περνάμε στο μείγμα με το αλεύρι και το κύμινο. Βάζουμε λάδι για τηγάνισμα να κάψει αρκετά, και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες , ανακατεύοντας να ψηθούν ομοιόμορφα. Αφαιρούμε από το λάδι σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί.


Σερβίρουμε τα ρεβίθια με τις μελιτζάνες και τις πίτες κάνοντας απολαυστικές βουτιές στη γιαουρτένια αρωματική σάλτσα! Καλή απόλαυση!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου