Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Ασιατικό φιλεταρισμένο κοτόπουλο με ρύζι μπασμάτι με γάλα καρύδας, φυστίκια και πικάντικο τσάτνει βερύκοκο - Whole deboned chicken asian style with basmati rice, coconut cream, peanuts and spicy apricot chutney - Chez Jeanne


Υλικά για 4 άτομα

για το κοτόπουλο

1 κοτόπουλο
100ml σάλτσα σόγιας
50γρ τζίντζερ φρέσκο
100ml μέλι
1 λάιμ το χυμό και το ξύσμα του
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά κόλιανδρο ξερό
3 κουταλιές ελαιόλαδο
λίγο αλάτι
πιπέρι

για το ρύζι

400γρ μπασμάτι ρύζι
200γρ γάλα καρύδας
200γρ νερό
200γρ φιστίκια αλμυρά
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
λίγο αλάτι-πιπέρι

Το τσάτνει βερίκοκο,ροδάκινο, καρότο θα το βρείτε στην προηγούμενη συνταγή

Εκτέλεση

Ξεκοκαλίζουμε το κοτόπουλο αν γνωρίζουμε τον τρόπο ή ζητάμε από τον κρεοπώλη να το κάνει. Αλλιώς το κόβουμε στη μέση κατά μήκος. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και έτοιμα φιλέτα κοτόπουλου αλλά εκεί θα ψήσουμε πολύ λιγότερο χρόνο. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά του κοτόπουλου μαζί, το τζίντζερ και το σκόρδο ψιλοκομμένα, και το περιχύνουμε στο κοτόπουλο. Το απλώνουμε με τα χέρια μας να καλυφθεί καλά παντού με την μαρινάδα. Αλατίζουμε ελαφρώς γιατί λόγω σόγια υπάρχει ήδη αρκετό αλάτι. Αφήνουμε σκεπασμένο τουλάχιστον για 4 ώρες στο ψυγείο ή ιδανικά και μια νύχτα. Απλώνουμε σε ένα ρηχό ταψί ή λαμαρίνα με λαδόκολλα το κοτόπουλο με τη μαρινάδα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200c για 15' λεπτά και στους 180c για περίπου 35 λεπτά ανάλογα το φούρνο. Θέλουμε να καραμελώσει απέξω αλλά να μην στεγνώσει.

Ξεπλένουμε πολύ καλά το ρύζι. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, το ρύζι και το γάλα καρύδας. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά. Προσέχουμε το αλάτι γιατί τα φιστίκια είναι αλμυρά. Ανακατεύουμε λίγο στην αρχή μέχρι να αρχίσει να σιγοβράζει. Ρίχνουμε τα φιστίκια, καπακώνουμε και αφήνουμε μέχρι να τραβήξει τα υγρά του σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Μόλις τα έχει στεγνώσει, τραβάμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και καλύπτουμε με καθαρή πετσέτα για 10΄ λεπτά.

Σερβίρουμε το κοτόπουλο με το ρύζι και το πικάντικο τσάτνει βερίκοκο, ροδάκινο καρότο, που θα βρείτε στην προηγούμενη συνταγή!


 Καλή απόλαυση!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου