Τρίτη, 7 Απριλίου 2015

Πρασόρυζο με μανιτάρια και φουντούκια - Greek pilaf with leeks, mushrooms and hazelnuts - Chez Jeanne

Υλικά για 4 άτομα
500γρ πλευρώτους ή μανιτάρια της αρεσκείας μας
500γρ πράσα
150γρ ρύζι καρολίνα ή της προτίμησης σας
2 καρότα
350ml νερό ή ζωμό της αρεσκείας σας
80γρ σέλερυ ή σέλινο
2 κρεμμύδια ξερά
1 σκελίδα σκόρδο
2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κουταλιές θυμάρι
1 φύλλο δάφνης
100ml λευκό κρασί ή 50ml κονιάκ
150γρ φουντούκια
αλάτι, πιπέρι, 4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 λεμόνι, το χυμό και το ξύσμα του

προαιρετικά 6-7 κόκκους μπαχάρι, 1 κουταλάκι κόλιανδρο ξερό, 1/3 κουταλάκι μοσχοκάρυδο, 1κουταλιά βούτυρο στο τελείωμα


Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά μας σε ομοιόμορφα κομμάτια.Τα πράσα τα κόβουμε λίγο πιο χοντρά από τα υπόλοιπα υλικά. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε πολύ καλά τα μανιτάρια. Να χρωματιστούν καλά και να είναι μαγειρεμένα. Έπειτα ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα πράσα. Τα γυαλίζουμε καλά και αυτά μέχρι να γίνουν διάφανα και να μαλακώσουν, σε μέτρια φωτιά μην καούν. Προσθέτουμε τα καρότα, τα μπαχαρικά, το σκόρδο και το σέλερυ, γυαλίζουμε για λίγο και σβήνουμε με κρασί ή κονιάκ.Αφήνουμε να εξατμιστεί εντελώς και ρίχνουμε 50ml από το ζωμό ή το νερό και αφήνουμε να μαγειρευτούν μόνα τους τα υλικά μέχρι να μαλακώσουν σε μέτρια φωτιά σκεπασμένα. Μόλις πιουν τα υγρά ρίχνουμε το ρύζι αφού το έχουμε πλύνει και στραγγίσει καλά. Συμπληρώνουμε το υπόλοιπο νερό ή ζωμό και μόλις πάρει βράση, αλατίζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή. Μόλις απορροφήσει όλα τα υγρά, αφαιρούμε τους κόκκους μπαχάρι που έχουμε βάλει, κλείνουμε τη φωτιά ρίχνουμε, το ξύσμα, το χυμό λεμονιού, το θυμάρι, το πιπέρι, το μαϊντανό και το βούτυρο προαιρετικά και σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και το καπάκι. Αφήνουμε να ξεκουραστεί δέκα λεπτά.

Για το σερβίρισμα

Χοντροκόβουμε με ένα μαχαίρι τα φουντούκια τοποθετούμε σε ένα πιάτο το ρύζι με τα λαχανικά και από πάνω το τριμμένο φουντούκι και λίγο φρέσκο ελαιόλαδο.

Πρόταση ποτού
- Λευκό κρασί αρωματικό με οξύτητα
Sauvignon blanc
Ασύρτικο
Μαλαγουζιά







Καλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου