Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Spaghetti Bolognese - Μακαρόνια με κιμά - Chez Jeanne

Spaghetti Bolognese - Μακαρόνια με κιμά - Chez Jeanne
Υλικά:
4-5 άτομα

 1 πακέτο σπαγγέτι, 500γρ κιμά μοσχαρίσιο, 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας, 1 ξερό κρεμμύδι μεγάλο, 1 πράσο- το λευκό μέρος, 1 σκελίδα σκόρδο, 1 κλωνάρι σέλερυ ή 3 κλωναράκια σέλινο όχι τα φύλλα, 1 μεγάλο καρότο, 400γρ κονκασέ ντομάτας ή σάλτσα φρέσκιας ντομάτα, 100ml κόκκινο κρασί καλής ποιότητας, 1 φύλλο δάφνης, 6-7 κόκκους μπαχάρι, 6-7 κόκκους μαύρο πιπέρι, 100γρ ζωμός μοσχαρίσιος ή νερό (και demi-glace για επαγγελματίες), 3-4 κουταλιές βούτυρο, 3 κουταλιές ελαιόλαδο, 1 κουταλιά θυμάρι αποξηραμένο ή 2 φρέσκο ψιλοκομμένο, αλάτι

Παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι ή σκληρό τυρί της αρεσκείας μας για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε σε πολύ μικρά κομματάκια, με το μαχαίρι ή στον πολυκόφτη το κρεμμύδι και το λευκό μέρος από το πράσο, αφαιρούμε τη φύτρα από το σκόρδο και το ψιλοκόβουμε ξεχωριστά και αυτό. Τρίβουμε το καρότο στον πολυκόφτη, και το σέλινο.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο, και αφού κάψει καλά ρίχνουμε μέσα τον κιμά. Με μια σπάτουλα ή με το σύρμα ανακατεύουμε συνεχώς τον κιμά προσπαθώντας να τον διαλύσουμε σε πολύ μικρά κομμάτια. Το δουλεύουμε αρκετή ώρα ώστε να πάρει να μαγειρευτεί καλά και να χρωματιστεί.Θέλουμε να διασπαστεί όσο περισσότερο γίνεται. Μόλις αρχίζει να κολλάει καλά στο τηγάνι και να γλασάρει τον πάτο της κατσαρόλας, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το πράσο, τα στραγγίζουμε αν έχουν βγάλει υγρά από τον πολυκόφτη,  και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας καλά. Μόλις σοταριστούν και αυτά προσθέτουμε το καρότο, το σοτάρουμε, μετά τον πελτέ και το σκόρδο. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3. Σβήνουμε με κρασί αφήνουμε να εξατμιστεί εντελώς και προσθέτουμε το κονκασέ, το ζωμό ή το νερό και το σέλινο. Ανακατεύουμε καλά και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια.Ρίχνουμε αλάτι και τα μπαχαρικά μας , μέσα σε ειδική θήκη μπαχαρικών ή μετράμε ακριβώς πόσα έχουμε βάλει και τα αφαιρούμε πριν το σερβίρισμα για να μην φαγωθούν. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 20 λεπτά με το καπάκι και ανακατεύουμε ανά διαστήματα. Μόλις είναι έτοιμη προσθέτουμε το θυμάρι και 2 κουταλιές κρύο βούτυρο.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε πολύ νερό, μόλις πάρει βράση αλατίζουμε και προσθέτουμε τα ζυμαρικά. Μαγειρεύουμε όση ώρα αναγράφεται επάνω στη συσκευασία. Αν θέλουμε να τα ανακατέψουμε με τη σάλτσα , τα βγάζουμε ένα λεπτό νωρίτερα, τα στραγγίζουμε, δεν τα ξεπλένουμε, ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο της συνταγής σε κομματάκια από πάνω, κι αφού λιώσει και τα προσθέτουμε στην σάλτσα με τον κιμά, αφού έχουμε κρατήσει 2 κουταλιές κιμά για κάθε μερίδα να προσθέσουμε από πάνω σε κάθε πιάτο. Ανακατεύουμε να απλωθεί παντού η σάλτσα. Σερβίρουμε με τα μακαρόνια από κάτω, την επιπλέον σάλτσα από πάνω και τριμμένο τυρί, παρμεζάνα, γραβιέρα ή όποιο σκληρό τυρί της αρεσκείας μας.

Πρόταση ποτού

Κόκκινο πλούσιο κρασί:
-Sangiovese
-Languedoc
-Rousillon
-Barolo
-Barbera
-Syrah
-Chianti

Buon Appetito!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου