Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Τάρτα με πατάτες,καραμελωμένα κρεμμύδια και μανιτάρια χωρίς ζύμη - 3 layered dough-free tart with potatoes, caramelized onions and mushrooms - Chez Jeanne

Τάρτα με πατάτες,καραμελωμένα κρεμμύδια και μανιτάρια χωρίς ζύμη - 3 layered dough-free tart with potatoes, caramelized onions and mushrooms - Chez Jeanne

Υλικά 
για 6 άτομα

10 πατάτες περίπου, υπολογίζουμε να κάνουμε δύο στρώσεις στην φόρμα
5 κρεμμύδια ξερά
6-7 μεγάλα λευκά μανιτάρια, υπολογίζουμε να βγουν μια στρώση στην φόρμα
4 κλωνάρια θυμάρι, 3 κουταλάκι ξερό
λίγη ρίγανη
3 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά ξύδι βαλσαμικό
1 κουταλιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 1/2 λεμόνι
ελαιόλαδο - αλάτι - πιπέρι

για το γκρατινάρισμα*

1 κουταλιά βούτυρο
1 κουταλιά αλεύρι
 200ml γάλα
100γρ τυρί τριμμένο, σκληρό κατά προτίμηση
1 αυγό
1/3 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
αλάτι- πιπέρι
προαιρετικά γαλέτα για πασπάλισμα

Εκτέλεση 

Κόβουμε σε λεπτές , 1 εκ. περίπου, ροδέλες τις πατάτες, τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια. Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι βάζουμε 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο, μια σκελίδα σκόρδο και ρίχνουμε τις μισές πατάτες να σοταριστούν. Ανακατεύουμε συνεχώς και αλατίζουμε. Μόλις μαλακώσουν αρκετά και πάρουν χρώμα σβήνουμε με ένα σφηνάκι νερό και μισό χυμό λεμονιού, ρίχνουμε 1 κλωνάρι ή ένα κουταλάκι θυμάρι, πιπέρι, καπακώνουμε και αφήνουμε λίγα λεπτά να μαλακώσουν. Στρώνουμε τις πατάτες στην βάση της φόρμας δημιουργώντας την πρώτη στρώση. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και κρατάμε την τελευταία δόση με τις πατάτες για την τελευταία στρώση της τάρτας.
Στο τηγάνι ρίχνουμε 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο και ιδρώνουμε πολύ καλά τα κρεμμύδια. Μόλις πάρουν θερμοκρασία καλή χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια, τα αλατίζουμε και ανακατεύουμε συνεχώς. Μόλις γίνουν σαν μαρμελάδα, διάφανα, μελωμένα και μαλακά, ρίχνουμε το ξύδι, ανακατεύουμε καλά , αφήνουμε λίγα λεπτά να μαγειρευτούν και στρώνουμε τη δεύτερη στρώση.
Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο, μια σκελίδα σκόρδο και σοτάρουμε καλά τα μανιτάρια. Μόλις είναι έτοιμα ρίχνουμε χυμό από μισό λεμόνι, 2 κλωνάρια θυμάρι, το μαϊντανό, 1 κλωνάρι φρέσκια ρίγανη ή 1/3 κουταλάκι ρίγανη ξερή. Στρώνουμε την τρίτη στρώση στην τάρτα. Στρώνουμε και την τελευταία στρώση με τις πατάτες που κρατήσαμε στην άκρη.


Στο τηγάνι λιώνουμε την κουταλιά του βουτύρου, ρίχνουμε μέσα μια κουταλιά αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ανακατευτεί καλά το αλεύρι για 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε το γάλα, ιδανικά σε θερμοκρασία δωματίου και ανακατεύουμε διαρκώς να μη σβολιάσει, σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Τραβάμε από τη φωτιά ρίχνουμε τη μισή ποσότητα του τυριού, το αυγό και ανακατεύουμε πολύ καλά. Περιχύνουμε την τάρτα μας, ρίχνουμε το υπόλοιπο τυρί, τη γαλέτα προαιρετικά και ψήνουμε στους 200c για 20' - 25' λεπτά περίπου μέχρι να πάρει χρώμα η τάρτα.


 Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς, την κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα.



*Εναλλακτικός τρόπος για το γκρατινάρισμα της τάρτας είναι :

200γρ κρέμα γάλακτος
150γρ τυρί τριμμένο
2 αυγά
1/3 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
αλάτι - πιπέρι

Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά σε ένα μπολ, εκτός από τα 50γρ τυριού που τα κρατάμε στην άκρη για πασπάλισμα πριν το ψήσιμο. Περιχύνουμε την τάρτα, ρίχνουμε το τριμμένο τυρί και ψήνουμε στους 200c για 25'-30' μέχρι να δέσει η κρέμα και να πάρει χρώμα.

Πρόταση ποτού 

Κόκκινο κρασί:

Νάουσα
Γουμένισσα
Ελληνικά Cabernet Sauvignon , Merlot, Syrah
Bourgogne
Bordeaux
Chianti

Καλή μας όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου