Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Κεφτεδάκια γεμιστά με σκληρό τυρί και μπέικον, σάλτσα μπάρμπεκιου και πατάτες σοτέ - Meatballs filled with regato cheese and bacon, barbecue sauce and sauteed potatoes- Chez Jeanne


Υλικά για 4 άτομα

Για τα κεφτεδάκια
 
500γρ κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
50-60γρ φρυγανιά
1 αυγό
2 κουταλιές ελαιόλαδο
3 κουταλιές νερό
1 κουταλιά ξύδι
1 κουταλιά φρέσκο θυμάρι ή 1 κουταλάκι αποξηραμένο
1/3 κουταλάκι ρίγανη
1 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
250γρ σκληρό τυρί, τύπου ρεγκάτο
200γρ μπέικον
αλάτι-πιπέρι

Για τις πατάτες

8 πατάτες μέτριες
2 σκελίδες σκόρδο
1 λεμόνι το χυμό του
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά βούτυρο
2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι ή 1 κουταλάκι αποξηραμένο
1/3 κουταλάκι ρίγανη αποξηραμένη ή 1 κλωνάρι φρέσκια

Για τη σάλτσα μπάρμπεκιου

1 κουτί 500ml χυμό ντομάτας
100γρ κέτσαπ
4 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
50γρ Worcestershire sauce
50γρ ζάχαρη καστανή
2 κουταλιές μέλι
1 κλωνάρι σέλινο ή 2 κουταλιές σέλερι
1 κρεμμύδι
2 σκόρδα
2 φύλλα δάφνης
125ml χυμό μήλου
40γρ ξύδι βαλσαμικό ή μηλόξυδο
αλάτι-πιπέρι

Προαιρετικά για ιδανικό αποτέλεσμα

40γρ μπράντι
1/3 κουταλάκι καπνιστή πάπρικα
1/3 κουταλάκι τσίλι ή καγιέν
1/3 κουταλάκι μπαχάρι τριμμένο

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σε ένα τηγανάκι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και ιδρώνουμε πολύ καλά το κρεμμύδι. Θέλουμε να γυαλίσει όχι να τηγανιστεί. Μόλις μαλακώσει και είναι σχεδόν έτοιμο ρίχνουμε και το σκόρδο. Μόλις μαλακώσει και το σκόρδο τα αφαιρούμε από τη φωτιά να κρυώσουν. Ρίχνουμε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια σε ένα μπολ, εκτός από τη φρυγανιά και ζυμώνουμε καλά. Τέλος, ρίχνουμε το κρεμμύδι αφού κρυώσει και την φρυγανιά όσο πάρει. Θέλουμε να έχουμε ένα αφράτο αλλά σταθερό μείγμα. Αφήνουμε λίγη ώρα στο ψυγείο.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ιδρώνουμε καλά το κρεμμύδι. Μόλις μαλακώσει, χωρίς να τηγανιστεί, ρίχνουμε και τον πελτέ. Ανακατεύουμε καλά τον πελτέ να πάρει θερμοκρασία στο λάδι και να μαγειρευτεί. Ρίχνουμε τις σκελίδες σκόρδου απλά καθαρισμένες και σπασμένες. Σβήνουμε με το μπράντι και ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το χυμό μήλου, την καπνιστή πάπρικα και το μέλι. Το σέλινο ή το σέλερι δεν το ψιλοκόβουμε. Αφήνουμε να σιγομαγειρευτούν μέχρι να πήξει η σάλτσα μας. Στο τέλος, ρίχνουμε το μέλι και τον χυμό μήλου και αφήνουμε να συμπυκνωθεί αρκετά. Αφαιρούμε το σέλινο, το σκόρδο, τα μπαχάρια και τα φύλλα δάφνης. Προσθέτουμε και την καπνιστή πάπρικα. Δοκιμάζουμε τη γεύση και διορθώνουμε τη γλυκύτητα, το αλάτι και το πιπέρι. Αν θέλουμε λείο αποτέλεσμα περνάμε από στραγγιστήρι, σινουά.
Κόβουμε κυβάκια το τυρί και ψιλοκόβουμε το μπέικον. Πλάθουμε τα κεφτεδάκια γεμίζοντας με τυρί και μπέικον. Πλάθουμε να πάρουν σχήμα και να κλείσουμε τη γέμιση καλά στο κέντρο. Τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, λαδώνουμε ελαφρώς τα κεφτεδάκια και ψήνουμε στους 200C για 20' περίπου ανάλογα με το μέγεθος τους. Θέλουμε να πάρουν χρώμα και να γίνουν τραγανά.
Πλένουμε και τρίβουμε με καθαρό σφουγγάρι πολύ καλά τις πατάτες. Κόβουμε σε ροδέλες περίπου 2εκ. Τις βράζουμε για 5 λεπτά, τις στραγγίζουμε καλά και τις ρίχνουμε σε ένα τηγάνι με λάδι και βούτυρο. Ρίχνουμε και το σκόρδο. Ανακατεύουμε ανά διαστήματα μέχρι να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν. Αλατοπιπερώνουμε. Μόλις πάρουν χρώμα και γίνουν τραγανές ρίχνουμε, τα μυρωδικά και το χυμό λεμονιού.
Σερβίρουμε τα κεφτεδάκια με τη σάλτσα και τις πατάτες. Συνοδεύουμε με σαλάτες τις αρεσκείας μας.
Η σάλτσα μπάρμπεκιου διατηρείται στο ψυγείο για αρκετό καιρό.

Πρόταση ποτού

Ιδανικά παγωμένες μπύρες
ή
Κόκκινο κρασί περασμένο από βαρέλι

Καλή μας όρεξη!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου