Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Σπαγγετόνι με καλαμάρι και ελιές καλαμών - Spaghettoni with squid and kalamata olives - Chez Jeanne

Σπαγγετόνι με καλαμάρι και ελιές καλαμών - Spaghettoni with squid and kalamata olives - Chez Jeanne
 Υλικά για 4-5 άτομα

4 καλαμάρια φρέσκα
1 πακέτο spaghettoni νο7
1 κρεμμύδι ξερό
2 σκελίδες σκόρδο
1 μεγάλη ντομάτα ή 2 μικρές ή 5-6 ντοματίνια
250γρ ντομάτα σάλτσα
200ml λευκό κρασί ή 50ml τσίπουρο ή ούζο
10 ελιές καλαμών καθαρισμένες
1/3 ματσάκι μαϊντανό
2 κουταλιές φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη ή 1/3 κουταλάκι ξερή
5-6 φύλλα βασιλικού ή μια κουταλιά αποξηραμένο
1 φρέσκο κρεμμύδι
1 φύλλο δάφνης
1/3 κουταλάκι μπαχάρι τριμμένο
1/2 κουταλάκι πιπέρι καγιέν προαιρετικά
λίγη ζάχαρη αν βγει όξινη η σάλτσα
αλάτι - πιπέρι - ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Σε ένα βαθύ ιδρώνουμε καλά το ξερό και το άσπρο μέρος από τα κρεμμύδια. Καθαρίζουμε καλά τα καλαμάρια, το εσωτερικό κόκκαλο, το δόντι και ξεπλένουμε πολύ καλά. Κόβουμε σε ροδέλες. Τα καλαμάρια τα προσθέτουμε ή στην αρχή και τα σοτάρουμε ή τα προσθέτουμε τρία λεπτά πριν το τέλος του μαγειρέματος της σάλτσας χωρίς να τα σοτάρουμε. Αν τα προσθέσουμε στην αρχή, τα σοτάρουμε καλά και σβήνουμε με το κρασί ή το τσίπουρο ή το ούζο. Αφήνουμε να βράσει λίγα λεπτά να φύγει το αλκοόλ. Καθαρίζουμε τις ντομάτες από τις φλούδες, τα σπόρια και κόβουμε σε λωρίδες. Αν χρησιμοποιήσουμε ντοματίνια τα κόβουμε στη μέση. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με τη σάλτσα ντομάτας και το σκόρδο. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τον μαϊντανό, το πράσινο μέρος από το φρέσκο κρεμμυδάκι, το πιπέρι καγιέν και τις ελιές. Αν χρησιμοποιούμε φρέσκα μυρωδικά τα βάζουμε στο τέλος του μαγειρέματος. Τα αποξηραμένα λίγα λεπτά πριν κλείσουμε τη σάλτσα. Αφήνουμε ένα 15' να σιγομαγειρευτεί η σάλτσα.
 Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό σε μεγάλη ποσότητα να βράσει. Μόλις πάρει βράση αλατίζουμε και βάζουμε μέσα τα σπαγγετόνι. Μαγειρεύουμε 1 λεπτό λιγότερο από τον αναγραφόμενο χρόνο βρασίματος της συσκευασίας.

Σπαγγετόνι με καλαμάρι και ελιές καλαμών - Spaghettoni with squid and kalamata olives - Chez Jeanne

Κόβουμε το μαϊντανό σε μικρά φυλλαράκια με το χέρι, ψιλοκόβουμε το πράσινο μέρος από το κρεμμύδι, βγάζουμε το κουκούτσι και κόβουμε στη μέση τις ελιές. Μόλις είναι έτοιμη η σάλτσα προσθέτουμε μέσα τα μακαρόνια και τα υλικά που μας απέμειναν. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

Πρόταση ποτού

Τσίπουρο ή ούζο

Κόκκινο κρασί*
 Κρητικός
Chianti
Beaujolais

* Στη σάλτσα χρησιμοποιήσαμε λευκό κρασί ενώ είναι καλό να συνδυάζουμε το ίδιο κρασί στην παρασκευή του φαγητού με αυτό που θα πιούμε. Παρόλα αυτά το προτιμούμε εδώ για πιο ελαφριά γεύση. Στην περίπτωση που χρησιμοποίησουμε τσίπουρο ή ούζο στο φαγητό συνοδεύουμε αντιστοίχως και στο γεύμα.

Καλή μας όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου