Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Σούπα κολοκύθας με κάρυ, αρακά και πιπέρι καγιέν - Spiced up pumpkin soup with cayenne pepper and blanched green peas - Chez Jeanne

Σούπα κολοκύθας με κάρυ, αρακά και πιπέρι καγιέν - Spiced up pumpkin soup with cayenne pepper and blanched green peas - Chez Jeanne

 Υλικά για 4-5 άτομα

1 μικρή κολοκύθα, 1 κιλό περίπου καθαρισμένη
3 καρότα
2 πράσα το λευκό μέρος
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
100γρ λευκό κρασί, προαιρετικά
1 κλωνάρι σέλερι ή 2 κλωνάρια σέλινο χωρίς τα φύλλα
1/3 κουταλάκι κάρυ
1/2 κουταλάκι κόλιανδρο ξερό
10 κόκκους μπαχάρι
1 φύλλο δάφνης
3 μοσχοκάρφια
100 γρ αρακά 
3 κουταλιές βούτυρο
3 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι- πιπέρι
Νερό ή ζωμό λαχανικών ή κότας*
πιπέρι καγιέν για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε εξωτερικά την κολοκύθα, και εσωτερικά από τα κουκούτσια. Την χοντροκόβουμε σε κύβους. Καθαρίζουμε τα καρότα και τα χοντροκόβουμε. Κόβουμε σε ροδέλες το λευκό μέρος από τα πράσα. Χοντροκόβουμε και το κρεμμύδι, το σέλερι ή το σέλινο.
Σε μια κατσαρόλα, ιδρώνουμε στο ελαιόλαδο καλά το πράσο με το κρεμμύδι, σε μέτρια φωτιά, να μαλακώσουν αλλά να μην πάρουν χρώμα. Ρίχνουμε έπειτα τα καρότα και την κολοκύθα και συνεχίζουμε να τα γυαλίζουμε. Έπειτα προσθέτουμε όλα τα λαχανικά και τα μπαχαρικά. Αφού πάρουν κι αυτά θερμοκρασία καλή σβήνουμε με το κρασί.
Ρίχνουμε μέσα το φύλλο δάγνης, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και σκεπάζουμε με νερό ή ζωμό λαχανικών ή κότας. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά τα υλικά.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε νερό να βράσει και ρίχνουμε μέσα τον αρακά για 2-3 λεπτά. Στραγγίζουμε αλατίζουμε και προαιρετικά τον βουτυρώνουμε ελαφρώς.
Μόλις μαλακώσουν τα λαχανικά της σούπας, αφαιρούμε τα μπαχάρια, το φύλλο δάφνης και τα μοσχοκάρφια και περνάμε με το μπλέντερ χειρός το μείγμα, ή στο multi ή στο μπλέντερ, μέχρι να γίνει ομοιογενές και κρεμώδες. Για ιδανικότερο αποτέλεσμα περνάμε τη σούπα από στραγγιστήρι σίτας. Αλατοπιπερώνουμε και διορθώνουμε τη σύσταση της σούπας αν είναι αραιή βράζουμε μέχρι να δέσει κι αν είναι πηχτή συμπληρώνουμε λίγο νερό ή ζωμό. Στο τέλος προσθέτουμε το βούτυρο, σερβίρουμε με τον αρακά και πιπέρι καγιέν. Στη σούπα αυτή ταιριάζει πολύ η sour cream ή το γιαούρτι και είναι ιδανική για να ανοίξει ένα γεύμα ή  να αποτελέσει ένα ελαφρύ γεύμα.

* Συνταγές για σπιτικούς ζωμούς θα βρείτε σε αυτή την συνταγή μας

http://jeannedome.blogspot.gr/2014/12/festive-menu-gratinee-french.html

Καλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου