Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Pork schnitzel, pommes lyonnaises served with balsamic vinegar and Dijon mustard sauce -Xοιρινό σνίτσελ με πατάτες λιονέζ σερβιρισμένο με σάλτσα βαλσαμικού, μελιού και μουστάρδας Ντιζόν - Chez Jeanne


Υλικά για 4 άτομα

Σνίτσελ
4 χοιρινά σνίτσελ
2 αυγά
2 κουταλιές γάλα
100γρ αλεύρι
10γρ φρυγανιά
αλάτι-πιπέρι

Πατάτες
8 πατάτες
2 κρεμμύδια
2σκελίδες σκόρδο
1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1 κουτάλι θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο
2 λεμόνια το χυμό τους
50ml ζωμό λαχανικών σπιτικό* ή νερό
1 κουταλιά βούτυρο
3 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι

*συνταγή για ζωμό λαχανικών θα βρείτε στην επόμενη συνταγή, σούπα μπρόκολο με σάλτσα γιαουρτιού

Σάλτσα μουστάρδας 

1 κουταλιά βούτυρο
1 κουταλιά αλεύρι
1 κουταλιά βαλσαμικό ξύδι
2 κουταλιές μουστάρδα Dijon
200ml ζωμό λαχανικών
1 λεμόνι το χυμό του
1 κουταλιά μέλι
αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

Για τις πατάτες

Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε λεπτές ροδέλες. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές ροδέλες. Ρίχνουμε το λάδι και το βούτυρο σε βαθύ τηγάνι με καπάκι, και ιδρώνουμε καλά τα κρεμμύδια μας σε μέτρια φωτιά. Μόλις γίνουν διάφανα τα αφαιρούμε από το τηγάνι και ρίχνουμε μέσα τις πατάτες. Αλατίζουμε και σοτάρουμε ανακατεύοντας. Μόλις οι πατάτες πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές ρίχνουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο και όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα κρεμμύδια, καπακώνουμε να μαγειρευτούν σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα μέχρι να μαλακώσουν. Τέλος, προσθέτουμε το θυμάρι.

Για τα σνίτσελ

Ζητάμε κομμάτια χοιρινό για σνίτσελ χτυπημένα από τον κρεοπώλη, τα αλατοπιπερώνουμε και τα πανάρουμε. Χωρίζουμε σε τρία μπολ το αλεύρι, τα αυγά χτυπημένα με το γάλα και τέλος, τη φρυγανιά. Περνάμε τα σνίτσελ πρώτα από το αλεύρι μετά από το αυγό και έπειτα από τη φρυγανιά. Φροντίζουμε να καλυφθούν καλά από όλα τα υλικά. Τα τοποθετούμε σε ανοιχτό ταψί με αντικολλητικό χαρτί, τα λαδώνουμε καλά και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200c μέχρι να ροδίσει καλά η φρυγανιά αλλά προσοχή γιατί δεν θέλουν πολύ ώρα να ψηθούν γιατί στεγνώνουν. Βλέπουμε να μη μαζέψουν πολύ στο ψήσιμο γιατί σημαίνει ότι παραψήθηκαν. Ο χρόνος υπολογίζεται ανάλογα με το μέγεθος και το πάχος τους, όσο πιο λεπτά τόσο λιγότερο χρόνο ψησίματος και αντίστροφα.

Σάλτσα μουστάρδας με βαλσαμικό ξύδι και μέλι

Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι μόλις ψηθεί ελαφρώς ρίχνουμε το ξύδι και τη μουστάρδα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε μετά το ζωμό και τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε να δέσει η σάλτσα αρκετά αλλά όχι τελείως γιατί όσο θα πέφτει η θερμοκρασία της θα δένει περισσότερο.


Σερβίρουμε τις πατάτες, το σνίτσελ με τη σάλτσα μουστάρδας και συνοδεύουμε ιδανικά με παγωμένες μπύρες. Για τους λάτρεις του κρασιού θα προτείναμε ένα Riesling αλλά το φαγητό αυτό φωνάζει μπύρα!

Bon appetit!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου