Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Μελομακάρονα - Greek cookies with honey, olive oil, walnuts and Christmas spices - Chez Jeanne

Μελομακάρονα - Greek cookies with honey, olive oil, walnuts and Christmas spices - Chez Jeanne

Υλικά για 90-100 μελομακάρονα περίπου

για τη ζύμη

6 ποτήρια* αλεύρι πολυτελείας ή για όλες τις χρήσεις
1 ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό
1 ποτήρι σπορέλαιο
1 ποτήρι ελαιόλαδο
1 ποτήρι άχνη ζάχαρη
3/4 ποτηριού χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από τρία πορτοκάλια ακέρωτα βιολογικά
3 κουταλιές κανέλα Κεΰλάνης
1 κουταλάκι κανέλα Κασσία
1 κουταλιά κοφτή γαρύφαλλο
1 1/2 κουταλάκι σόδα μαγειρικής
1 συσκευασία μπέικιν πάουντερ
μια πρέζα αλάτι
1/2 ποτήρι Μπράντι ή Μεταξά

Μελομακάρονα - Greek cookies with honey, olive oil, walnuts and Christmas spices - Chez Jeanne

για το σιρόπι

2 ποτήρια μέλι
4 ζάχαρη
 4 νερό
1 πορτοκάλι ακέρωτο βιολογικό
2 ξύλα κανέλας
10 μοσχοκάρφια
χυμός μισού λεμονιού

για το πασπάλισμα

200γρ καρύδι ψίχα τριμμένο
1 κουταλιά κανέλα Κεΰλάνης

για 15 σοκολατένια μελομακάρονα 

250γρ κουβερτούρα 

* υπολογίζουμε ένα ποτήρι ή ένα δοσομετρητή των 300ml και μετράμε όλα τα υλικά με αυτό. Είναι πολύ σημαντικό για να πετύχει η συνταγή

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε όλα τα υγρά μαζί και τέλος, ρίχνουμε το αλεύρι. Ζυμώνουμε ελάχιστα ίσα ίσα να ανακατευτούν όλα τα υλικά μαζί και αρχίζουμε να πλάθουμε τα μελομακάρονα μας στο ίδιο σχήμα. Καλό είναι να έχουν την ποσότητα όσο ένα καρύδι γιατί φουσκώνουν και στο ψήσιμο. Τα στρώνουμε σε ταψί λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί αφήνοντας 1 εκατοστό περίπου  απόσταση μεταξύ τους.Τα τρυπάμε ελαφρώς να τα δώσουμε το κλασσικό σχήμα είτε με ένα πιρούνι είτε με ένα τρίφτη ή με το ειδικό εργαλείο.
Ψήνουμε στους 170c στον αέρα για 25 λεπτά περίπου ανάλογα με το μέγεθος τους.
Για το σιρόπι, βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 4-5 λεπτά από το σημείο βρασμού και σιροπιάζουμε τα μελομακάρονα. Για να σιροπιαστούν σωστά πρέπει το σιρόπι να είναι ζεστό και τα μελομακάρονα κρύα ή το αντίστροφο. Αν τα θέλουμε πολύ μαλακά αφήνουμε 3-4 λεπτά στο σιρόπι. Δοκιμάζουμε το χρόνο που χρειάζονται γιατί εξαρτάται από το αλεύρι και το ψήσιμο πόσο σιρόπι θα χρειαστούν. Αν μας αρέσουν μαλακά και ζουμερά προσοχή δεν τα παραψήνουμε και δεν τα ζυμώνουμε ώρα.  Μόλις τα σιροπιάσουμε τα πασπαλίζουμε με το τριμμένο καρύδι.


Για σοκολατένια μελομακάρονα σιροπιάζουμε για 3-4 λεπτά τα μελομακάρονα και τα αφήνουμε να στραγγίζουν. Λιώνουμε τις κουβερτούρες σε bain-marie, βάζουμε δηλαδή σε ένα κατσαρολάκι νερό να βράσει, τοποθετούμε ένα πυρίμαχο μπολ από πάνω χωρίς όμως να εφάπτεται στην επιφάνεια του νερού και ρίχνουμε τη σοκολάτα σπασμένη. Με τη θερμοκρασία αρχίζει και λιώνει. Ανακατεύουμε και βουτάμε μέσα τα μελομακάρονα. Τα τοποθετούμε σε αντικολλητικό χαρτί, πασπαλίζουμε με το καρύδι και αφήνουμε να κρυώσουν και να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα. 

Καλές γιορτές!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου