Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Mexico - Μια εύκολη συνταγή για μεξικάνικη πίτα με chili con carne - Pizza pie chili con carne

 Υλικά

Για τη ζύμη

300γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξερή μαγιά
2 κουταλιές ελαιόλαδο
180ml περίπου χλιαρό νερό
1 κουταλάκι κοφτό αλάτι
1/2 κουταλάκι ζάχαρη

για τη γέμιση

1/2 κιλό κιμά
1/2 κούπα καλαμπόκι
1/2 κούπα φασόλια βρασμένα μαύρα ή λευκά ή αρακά
2 καρότα
2 σκόρδα
1 κόκκινη πιπεριά
1 πιπεριά πράσινη
1 τσίλι πιπεριά προαιρετικά ή μισό κουταλάκι chili σκόνη
1 κρεμμύδι
1 κουταλιά πάπρικα γλυκιά
1/2 κουταλάκι κύμινο σε σκόνη
1 κλωνάρι σέλινο
1 κουταλάκι κοφτό ρίγανη
1 κουταλάκι πελτέ τομάτας
200γρ χυμό τομάτας
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1/2 ματσάκι μαϊντανό ή κόλιανδρο
3 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι - πιπέρι
200γρ τσένταρ ή γκούντα

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το νερό για τη ζύμη αλλά να μην καίει, να είναι χλιαρό. Ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από το λάδι και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι. Όταν αρχίσει να κολλάει ρίχνουμε το λάδι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε μερικά λεπτά μέχρι να αποκτήσουμε μια μαλακή ζύμη. Την τοποθετούμε σε μπολ αλευρωμένη και σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη. Αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο
.
Πλένουμε καλά και ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και σοτάρουμε τον κιμά μέχρι να ροδίσει ανακατεύοντας διαρκώς. Μόλις είναι έτοιμος και κολλάει στο τηγάνι ρίχνουμε το κρεμμύδι. Ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να μαλακώσει κι αυτό, σε μέτρια φωτιά. Έπειτα προσθέτουμε τις πιπεριές, το σκόρδο και τα μπαχαρικά και πάλι ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν και οι πιπεριές. Προσθέτουμε τον πελτέ και τον ανακατεύουμε για μερικά λεπτά. Έπειτα το καλαμπόκι, τον αρακά ή τα φασόλια και τέλος, το χυμό τομάτας, το σέλινο και την ρίγανη. Προσθέτουμε 1/3 του φλιτζανιού νερό και αφήνουμε να σιγομαγειρευτούν σε μέτρια φωτιά για μισή ώρα. Λίγο πριν είναι έτοιμο προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το μαϊντανό. Η σάλτσα θέλουμε να είναι πολύ δεμένη με ελάχιστα υγρά.

Λαδώνουμε με λίγο ηλιέλαιο μια αποσπώμενη ιδανικά φόρμα, και ανοίγουμε τη ζύμη έτσι ώστε να προεξέχει από τα τοιχώματα της φόρμας. Τη γεμίζουμε με τη γέμιση και το τυρί τριμμένο και καλύπτουμε αφήνοντας ένα κενό στη μέση. Βρέχουμε τα χέρια μας με  λίγο νερό ή με ένα πινέλο και περνάμε τη ζύμη για να έχει υγρασία στο ψήσιμο. Ψήνουμε στους 200c σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα μέχρι να ροδίσει. Τη βγάζουμε από το φούρνο αφαιρούμε τον δακτύλιο της φόρμας κι ελέγχουμε να έχει ψηθεί καλά ή πίτα μας. Αν όχι την βάζουμε ανοιχτή για μερικά ακόμη λεπτά στο φούρνο. Σερβίρουμε μετά από μερικά λεπτά και αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο γιαούρτι ή sour cream στο σερβίρισμα.


Συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα και μπύρες ή κόκκινο κρασί και απολαμβάνουμε!

Προτάσεις ποτού

Μπύρες 

Dark lager

Κόκκινο κρασί

Zinfandel
Cabernet Sauvignon
Malbec
Merlot

Καλή μας όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου