Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Σούπα σπανάκι, μπρόκολο και πράσινη φάβα με γκρεμολάτα άνηθου - Spinach, broccoli and green split peas soup with dill gremolata - Chez Jeanne

Υλικά για 4 άτομα 

για τη σούπα

1 μικρό μπρόκολο
1/2 κιλό σπανάκι φρέσκο ή 1 συσκευασία baby σπανάκι
1 κούπα φάβα πράσινη
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2 λεμόνια το χυμό τους
αλάτι πιπέρι

για το ζωμό

1 κρεμμύδι μεγάλο
2 καρότα
1 πράσο
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά θυμάρι
1 κλωνάρι σέλινο
1 κουταλιά σπόρους κόλιανδρου
1 κουταλιά μαραθόσπορο
10 κοτσάνια άνηθου
6-7 κόκκους μπαχάρι
1 φύλλο δάφνης
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2 λίτρα νερό

για την γκρεμολάτα

4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί λευκό ή ολικής
1 σκελίδα σκόρδο
1 φρέσκο κρεμμύδι
1 κουταλιά άνηθο ψιλοκομμένο
ξύσμα από 1/2 λεμόνι βιολογικό
2 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τη φάβα από τυχόν βρωμιές , την ξεπλένουμε καλά και τη βράζουμε σε λίγο νερό. Μόλις πάρει βράση αλλάζουμε το νερό και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να λιώσει σχεδόν.
Πλένουμε καλά όλα τα λαχανικά μας και τα χοντροκόβουμε. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο και ιδρώνουμε καλά όλα τα λαχανικά και τα μπαχαρικά του ζωμού μας. Μόλις πάρουν λίγο χρώμα ρίχνουμε το νερό, τα μυρωδικά και αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί αλλά να μη βράσει για 30' λεπτά. Αν αφρίσει αφαιρούμε τον αφρό με μια κουτάλα. Στραγγίζουμε και το κρατάμε για αργότερα.
Αν χρησιμοποιήσουμε στη συνταγή φρέσκο σπανάκι , κόβουμε τα κοτσάνια, το πλένουμε πολύ σχολαστικά αλλάζοντας το πολλά νερά. Στραγγίζουμε και σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει το βυθίζουμε για μερικά λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Αν χρησιμοποιήσουμε σπανάκι baby απλά το πλένουμε και το στραγγίζουμε.


Πλένουμε καλά το μπρόκολο και το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια. Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το σπανάκι, όχι το baby, και το μπρόκολο σε λίγο λάδι. Κρατάμε μερικά μπουκετάκια μπρόκολου για το σερβίρισμα. Ρίχνουμε τη φάβα στραγγισμένη και ζωμό να σκεπάζει καλά τα υλικά, σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν. Αυτό το βήμα μπορούμε να το παραλείψουμε. Και να ενσωματώσουμε όλα τα υλικά χωρίς σοτάρισμα. Αν χρησιμοποιήσουμε baby σπανάκι θα το προσθέσουμε 5 λεπτά πριν το τέλος του μαγειρέματος.
Στο τέλος ρίχνουμε δύο κουταλιές ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού. Περνάμε με το ραβδομπλέντερ μέχρι να αποκτήσουμε βελούδινη υφή. Αν η σούπα είναι πολύ πηχτή αραιώνουμε με λίγο ζωμό. Βράζουμε 2-3 λεπτά ακόμα. Για πιο λείο αποτέλεσμα περνάμε από στραγγιστήρι με σήτα. Εγώ προτιμώ να κρατήσω τα λαχανικά αυτά μέσα στη σούπα και να μην τα περάσω από σήτα.
Για την γκρεμολάτα, σε ένα μπλέντερ ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από το λάδι και τα πολτοποιούμε εντελώς. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και την γκρεμολάτα. Σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας αφήνουμε μέχρι να γίνει τραγανή και να ροδίσει.
Σερβίρουμε τη σούπα με φουντάκια μπρόκολου που έχουμε σοτάρει, την γκρεμολάτα και προαιρετικά λίγο γιαούρτι που έχουμε ανακατέψει με λίγο χυμό λεμονιού!

Καλή όρεξη!


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου