Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2017

Πατάτες, κρεμμύδια, μανιτάρια σοτέ με κρέμα γάλακτος και παρμεζάνα - Sauteed potatoes, onions, mushrooms with heavy cream and parmigiano - Chez Jeanne


Υλικά για 4 άτομα

5 πατάτες μεσαίου μεγέθους
10 μανιτάρια μικρά πορτομπέλο ή champignon
1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο
1 σκελίδα σκόρδο
3-4 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι ή 1 κουταλάκι ξερό
100ml λευκό κρασί
1/3 κουταλάκι μοσχοκάρυδο τριμμένο
1-2 κλωνάρια μαϊντανό
250ml κρέμα γάλακτος
4 κουταλιές ελαιόλαδο
100γρ παρμεζάνα τριμμένη
αλάτι - πιπέρι


Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες. Τις κόβουμε σε πολύ λεπτές ροδέλες 1 εκατοστού. Κόβουμε και τα μανιτάρια σε ροδέλες ή σε τέταρτα. Κόβουμε το κρεμμύδι σε πολύ λεπτές ροδέλες και το σκόρδο ψιλοκομμένο. Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε στο ελαιόλαδο πολύ καλά τα κρεμμύδια να γυαλίσουν αλλά να μην καούν, σε μέτρια φωτιά αφού τα αλατίσουμε ελαφρώς. Προσθέτουμε τις πατάτες και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Έπειτα τα μανιτάρια. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε λίγο ελαιόλαδο αλλά με φειδώ γιατί θα προσθέσουμε και κρέμα. Αφού σοτάρουμε πολύ καλά μέχρι τα υλικά μας να έχουν μαλακώσει καλά από το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το σκόρδο ανακατεύοντας για μερικά λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε 2-3 λεπτά σε δυνατή φωτιά, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και καπακώνουμε για μερικά λεπτά. Μόλις πιουν τα υγρά τους, προσθέτουμε το θυμάρι την κρέμα γάλακτος, το μοσχοκάρυδο και αλατίζουμε ελαφρώς. Μαγειρεύουμε για μερικά λεπτά σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά σκεπασμένο με καπάκι και τέλος, χωρίς καπάκι προσθέτουμε την παρμεζάνα, τον μαϊντανό μέχρι να δέσει η σάλτσα. Ρίχνουμε μαύρο πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως!
Το πιάτο αυτό αποτελεί ένα τέλειο συνοδευτικό για ένα κομμάτι κρέας ή ως κυρίως με μια πράσινη σαλάτα!



Πρόταση ποτού

Λευκό κρασί*

Beaujolais
Bourgogne
Cotes de Provence

* ιδανικά χρησιμοποιούμε το ίδιο κρασί για να σβήσουμε αλλά και να συνοδεύσουμε το πιάτο μας.

Καλή απόλαυση!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου